Beleef uniek Sardinië

Ontdek uniek Sardinie tijdens jouw vakantie met Sardinia4all

Sardinië: een fantastisch vakantieparadijs in de Middellandse Zee. Om je voor te kunnen bereiden op een geweldige vakantie hebben wij veel informatie en tal van praktische tips verzameld. Hulp gewenst bij het vinden van een ideaal vakantieverblijf? Stuur ons vrijblijvend jouw vakantiewensen en budget, zodat wij je kunnen helpen bij het organiseren van een schitterende vakantie!

Het eiland Sardinië staat bekend om haar kusten met prachtige stranden, maar weet je ook te verrassen met een ongerepte natuur en ruige pieken. In het binnenland leven paarden en stieren, geiten en wilde zwijnen in het wild. Aan zee vind je lagunes met de sierlijke roze flamingo’s en met een beetje geluk kun je ook dolfijnen spotten. Wist jij dat het eiland een eigen vlag en taal heeft? En dat Sardinië bijna net zo groot is als Nederland, maar meer schapen dan inwoners telt? De Sarden zijn zeer gastvrij en zijn trots op hun eigen land, hun tradities en op de pure lokale producten. Tijdens jouw vakantie laten wij je graag kennis maken met al deze ingrediënten om het echte Sardinië op unieke wijze te beleven!

Neem voor nog meer reistips Sardinië ook zeker een kijkje op Sardinia4all's Blog!

Het Italiaanse eiland Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 24.090 km². De afstand van noord naar zuid bedraagt maar liefst 270 km en de afstand van het oost naar het west ligt rond de 150 km. In vergelijking met de andere eilanden in de Middellandse Zee ligt Sardinië dichter bij Tunesië (180 km) dan bij het Italiaanse vasteland, dat zich op 190 km afstand bevindt. Vlak boven Sardinië, op slechts 16 km afstand en gescheiden door de straat van Bonifacio, ligt...
Lees meer

Even terug in de tijd

Sardinië is door de eeuwen heen in handen geweest van vele volken. Nuraghe en Domus de Janas zijn de oudste sporen die wijzen op menselijke activiteit in Sardinië.

Prehistorische stammen hebben in Sardinië gewoond en indrukwekkende monumenten nagelaten, zoals bijvoorbeeld de "Domus de Janas" uit de neolithische tijd en de "nuraghe", complexen opgebouwd uit grote losse stenen die werden gebruikt als torens of burchten. Later kwamen de Feniciërs en de Carthagers (500 v. Chr.) gevolgd door de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en, in de 11e eeuw, de Saracenen.
Aan het begin van de 8e eeuw voor Christus stichtten de Feniciërs een aantal steden...
Lees meer

Het landschap in Sardinië is zeer afwisselend: de prachtige kuststroken met talloze witte zandstranden, baaien en de helderblauwe zee staan in schril contrast met het ruige binnenland. Vlakke kusten lopen langzaam over in glooiende heuvels en komen uit in hoge dichtbegroeide bergen in het binnenland. De hoogste bergen, de Punta la Marmora met 1834 meter en de Bruncu Spina met 1829 meter hoogte, behoren tot de Gennargentu. Dit gebergte loopt dwars door het binnenland van noord naar zuid. In het zuiden loopt de Gennargentu over in het Gerreigebergte en in het noorden in de Monte di Alba. In het zuidwesten vind je het Iglesientegebergte en het Capoterragebergte. De kustlijn van meer dan 1800 kilometer lang bestaat ...
Lees meer

Traditierijk Sardinië

De Sarden hechten veel waarde aan hun taal, tradities en gebruiken. Dit kun je ook goed zien tijdens dorpsfeesten, waarbij de traditionele kostuums voor een kleurrijk spektakel zorgen.

Sardinië is één van de gebieden in Europa met een zeer lage bevolkingsdichtheid. De totale populatie bedraagt ongeveer 1.644.000 inwoners. De meeste Sardijnen wonen in en rondom de steden.

Het Italiaans is sinds het begin van de 18e eeuw de officiële taal van het eiland, maar Sardinië heeft ook een eigen taal: het Sardisch, waarbij iedere streek ook nog eens een eigen dialect heeft. Het Sardisch wordt vandaag de dag nog steeds gesproken door een groot deel van de bevolking. Zeker in de wat afgelegen bergdorpjes wordt in het ...
Lees meer

Sardinië is sinds 8 maart 1949 een autonome staat van Italië. Het eiland werd in eerste instantie in vier provincies verdeeld, maar aangezien in de politiek werd gesproken over een oneerlijke verdeling is dit veranderd in maar liefst 8 provincies. Naast de provincies Cagliari, Sassari, Nuoro en Oristano zijn er nog 4 toegevoegd: Olbia-Tempio, Ogliastra, Medio Campidano en Sulcis-Iglesiente.

De industrie en de agrarische sector zijn de meest belangrijke inkomstenbronnen van Sardinië. Zo worden onder andere graan, druiven, citrusvruchten, olijven en amandelen verbouwd. De veestapel bestaat uit ca. 2,5 miljoen schapen en 2 miljoen runderen. Dit is ongeveer een kwart van ...
Lees meer

Pane, pasta en dolci

Op Sardinië is lekker eten heel belangrijk, bij voorkeur gerechten bereid met ingrediënten uit eigen streek. Met z’n allen aan een lange tafel smullen van het lekkers wat La Mamma gekookt heeft.

De Sardijnse keuken is een vrij eenvoudige mediterrane cuisine waarbij de nadruk wordt gelegd op het gebruik van lokale ingrediënten, zoals brood, melk, kaas, vlees en vis. De dag wordt gestart met een eenvoudig ontbijt bestaande uit koffie of melk en een zoet broodje, om vervolgens rond een uur of 1 uitgebreid te gaan zitten voor een goed vullende "pranzo". Meestal wordt het bij het diner, "la cena" wat rustiger aan gedaan door het bord pasta over te slaan. Zoals eigenlijk in heel Italië speelt ook in Sardinië eten een hele belangrijke rol: de Sardijnen delen hun maaltijd bij voorkeur met vrienden en familie.

Het meest bekende Sardische brood is "Pane carasau". De productie van Pane carasau is redelijk bewerkelijk en dat laten de Sardijnen graag aan de bakkers over. Pane Carasau kan ...
Lees meer
OK