Beleef uniek Sardinië

Trekking aan de costa Rei - wandelroute naar de Monte Ferru

Deze tour op de machtige berg van Monte Ferru behoort tot één van de outdoor-hoogtepunten van Costa Rei. Bij de beklimming van de al eeuwen niet werkende vulkaan ontdek je variërende fauna en een adembenemende panorama op de kust van Villasimius tot aan Porto Corallo.

Los gaan in Porto Pirastu

Het startpunt met de beste parkeermogelijkheden is het dennenbos van Porto Pirastu. De beste manier om deze plek te benaderen is vanuit het zuiden. Vanuit Feraxi/San Priamo wordt niet aanbevolen, omdat deze landweg niet is geasfalteerd. Terug op de hoofdweg wijst aan de overkant van de weg een bord naar het wandelpad "Sentiero Escursionistico Monte Ferru 402". Een rechte lijn leidt langs verschillende landgoederen en aan de rechterkant stijgt de bergkegel van Monte Ferru met een sterk verweerde vulkanisch gesteente majestueus uit het dorre landschap. Op een kruispunt naar rechts kun je via een onverharde weg rechtstreeks omhoog naar een hek, dat tevens het natuurreservaat "Oasi Naturalistica di Capo Ferrato“ aanduid. Via een ladder kun je over het hek.

Hoog op de Eisenberg!

Vanaf nu wijzen sporadisch rood-witte markeringen met nummer 402 de weg naar boven. Eerst wandel je over zwaar verweerde lavasteen-platen en over ruwe vulkanische rotsen omgeven door talloze vijg-cactussen. Hoe verder de beklimming des te meer Euphorbia-bomen de berghelling sieren. De struiken met hun bolvormige kroon stralen heldergroen in het voorjaar en in de herfst omdat ze twee keer per jaar bloeien. In de zomerperiode zijn de struiken echter grotendeels verdord en kastanjebruin. Het pad leidt bergopwaarts aan de oostzijde van de Monte Ferru, wiens naam zoiets als Eisenberg betekent. Zodra de eerste bergrug is overgestoken, opent zich het panorama naar het noorden: het eindeloze lange strand van Feraxi. Het strand wordt onderbroken door de instroom van het lagune-meer met dezelfde naam, Stagno di Feraxi, en loopt over in de alluviale vlakte. In de verte kun je de uitkijktoren van Torre Salinas zien, erachter strekt het werkelijke eindeloze strand van San Giovanni en Muravera tot aan Porto Corallo.

Eenmaal boven aangekomen: de uitkijktoren van Monte Ferru

Het pad volgt geleidelijk omhoog in oostelijke richting. Boven ons troont de kroon van de oude wachttoren uit; De Torre di Monte Ferru, gelegen op 300 meter hoogte, stamt uit de tijd van de Spaanse bezetting op het eiland en moest waarschuwen tegen aanvallen van piraten. Vanaf dit punt heb je een prachtige panorama over de gehele zuidoostkust van Sardinië. In het zuiden ligt het kilometers lange droomstrand van Costa Rei, met de oude vulkanische kegel van Monte Ternu en Isola Serpentera ver op open zee. In het oosten strekt de grillige kaap van Capo Ferrato, hierover zullen we meer vertellen in het tweede deel van de wandeling.

Nadat we langs de oostelijke flank van de berg Ferru gewandeld zijn, leidt het pad ons, aanvankelijk heel voorzichtig bergafwaarts over vrij steile en gladde plekken naar de grens van het natuurreservaat. Een groot anti-brandpad, een strook aangelegd in het bos vanwege brandgevaarlijkheid, buigt af naar rechts en na een paar honderd meter eindig je bij een grote poort met een ladder naar de landweg.

Snel terug of nog een stukje verder?

Wil je na een bijna drie uur durende wandeling niet verder wandelen? Rechts kun je, via een niet drukke landweg, in ongeveer 20 minuten naar het beginpunt terug wandelen.

... reis op de Capo Ferrato

Wie nog energie over heeft voor nog een anderhalf uur wandelen, kan links aanhouden op de hoofdstraat en na een paar meter aan de overkant een ander hek over. Vanaf hier gaat een ongemarkeerd - maar nauwelijks te missen - pad naar Capo Ferrato.
Door dichte mastieken struiken buigt het bad iets naar rechts omhoog. De niet gemarkeerde route loopt over twee heuveltoppen eerst bergafwaarts en aansluitend weer opwaarts. Hier is geen oriëntatiegevoel nodig, je kunt gewoon recht op de kleine toren aflopen dat het hoogste punt van de Capo Ferrato markeert. Een paar stenen treden leiden de heuvel op langs oude militaire installaties van de luchtafweertoren.
Eenmaal bij het uitkijkpunt gaat het pad zonder markeringen verder bergafwaarts. Als oriëntering kun je de waterstroom volgen, dat tijdens de wintermaanden door het bos stroomt. Aan het einde van de Capo Ferrato, dat vanaf hier geleidelijk vlak afloopt, is de 50 meter boven zee gelegen oude wachttoren aan het einde van de rots te herkennen. De route loopt verder vlak af en komt uit op een zandweg.

Een pad leidt in 20 minuten rechtstreeks naar de vuurtoren (Faro), links een pad langs de kust naar de baaien van S'Illixi en Cala Sa Figu. De weg richting Porto Pirastu leidt naar rechts over een hobbelige weg tot aan zee, waar een dennenbos met picknicktafels en een kiezelbaai op je wachten.

Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is een passend verblijf, het beste strand of regio voor liefhebbers van het buitenleven? Vraag ons naar de beste opties voor jouw wandelvakantie op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK