Beleef uniek Sardinië

Capo Figari – Natuurpark bij Golfo Aranci

Het natuurpark bij Capo Figari, dat ook het kleine eilandje van Isola di Figarolo omvat, is gelegen in het oostelijke puntje van schiereiland Golfo Aranci. Een verbazingwekkend natuurlijk paradijsje met veel afwisseling. Ten oosten van Golfo Aranci leidt een hobbelige zandweg langs een spoorlijn waar je bij een viaduct je auto kunt parkeren. Vanaf hier leidt een kustweg naar de baai van Cala Moresca met beschut strand dat alleen al vanwege glashelder en ondiepe water de moeite van een bezoek waard is.

Een eenvoudige poort, omgeven door 850 duizend hectare rotsachtige kaap met hoogteverschillen van kalksteen-klippen, leidt naar toegankelijke kleine baaien en stranden met wandelpaden en mountainbikeroutes. Het natuurgebied is de thuisbasis van zeldzame planten en vogels en ook van moeflons die hier oorspronkelijk werden opgeschort voor de jacht. Deze wilde schapen zijn inmiddels zo zeldzaam op Sardinië dat ze beschermd worden. Daarnaast zijn hier de koraalmeeuw, de slechtvalk, de Sardijnse fazant en andere zeldzame stormvogels rond de Middellandse Zee te vinden.
Kort na de entree splitst het pad zich in drie richtingen: ga hier naar rechts richting Cala Greca en de Batteria Riera Luigi Serra. Ga vervolgens rechtdoor over de steile, maar begaanbare weg richting de oude vuurtoren en links langs de kloof Su Canale tot je de spectaculaire uitkijk op Monte Ruju bereikt.Wandeling: Cala Greca en de oude verdedigingswerken Luigi Serra

Onderwater -en snorkelfans voelen zich in de kleine baai Cala la Greca op hun gemak. Net voor de baai ligt een kleine begraafplaats, een herinnering aan het scheepsongeval uit het jaar 1887. Het schip Generoso ll is tijdens een storm van Civitiavecchia naar Sardinië voor Golfo Aranci meerdere bemanningsleden verloren. Van de totaal 13 graven en grafstenen bevindt zich ook een Keltisch kruis van een Engelse zeeman op de laatste rustplaats. Hierdoor werd de begraafplaats ook wel Cimitero degli Inglesi (ofwel Engelse begraafplaats) genoemd, hoewel hier vrijwel alleen Italiaanse zeelieden begraven liggen. Op een heuvel aan de zuidoostelijkste punt van de kaap liggen resten van de Batteria Luigi Serra. De vier vervallen artillerie-eenheden, één daarvan afkomstig uit het veld, dateren uit de eerste en tweede Wereldoorlog en moest de golf van Olbia beschermen tegen aanvallers.

Wandeling: naar de vuurtoren van Capo Figari

Op het hoogste punt van Capo Figari ligt de oude controle-eenheid van de zee; het Semaforo della Marina Militare. Hier werd ooit radiogeschiedenis geschreven wanneer in 1930 de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi hier het eerste microgolfradiosignaal van Sardinië verzond richting het Italiaanse vaste land. Het steile pad naar het uitzichtpunt kun je niet missen. Op een heldere dag kun je op de hoogte van 342 meter zicht hebben tot het eiland Corsica. De wandeling kost je enkelen uren op-en-neer.

Trekking met klimmen: Monte Ruju

Een minder bekend pad leidt langs de brede kloof van Su Canale op de berg Monte Ruju. Langs een vervallen nederzetting van oud rood vervallen boerderijen wordt het steil richting het 200 meter hoge uitkijkpunt met een fantastisch panorama over de Golf van Olbia en de landtong van Golfo Aranci.
Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is een passend verblijf, het beste strand of regio voor liefhebbers van het buitenleven? Vraag ons naar de beste opties voor jouw wandelvakantie op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK