Beleef uniek Sardinië
Cala Luna

De kustwandeling naar Cala Luna is zonder meer de meest bekende wandelroute aan de Golf van Orosei. Geen wonder want deze wandeling leidt niet alleen door verschillende spectaculaire kloven en valleien maar ook langs een charmant kustlandschap en door schaduwrijke jeneverbesbossen. Aan het eind van de wandeling staat je één van de mooiste baaien van Sardinië te wachten! Cala Luna biedt een prachtig strand, fantastische waterkleuren en een adembenemende klif die tevens op menig ansichtkaart terug te vinden is.

Het begin van de route in Cala Fuile

Een verharde doodlopende weg leidt rechtstreeks naar de baai van Cala Fuili. Let wel; er zijn niet veel parkeerplaatsen. Indien je geen plekje kunt vinden, parkeer dan langs de weg. Let wel op eventuele parkeerverbod borden! Een smal pad - beveiligd met houten leuningen - leidt je naar het ruwe kiezelstrand; Fuili Baai. Wil je tijdens de wandeling een duik nemen maak dan gelijk van deze gelegenheid gebruik. Op de wandelroute naar Cala Luna kom je namelijk geen andere strandjes tegen. De route naar Cala Luna leidt namelijk niet over het strand, maar langs de andere kant van de kloof. Het meest inspannende deel van de wandeling is hier - via een smal pad de berg opwaarts. Eenmaal boven wordt je beloont door een geweldig uitzicht over het groenblijvende struiklandschap, de azuurblauwe zee van de baai van Orosei en Cala Gonone . Je wandelt verder via redelijk goed gemarkeerde paden door een bos van eeuwenoude jeneverbessen. Enkele oude cipressen vormen indrukwekkende bogen over het wandelpad. Prachtig!
Bue Marino grotten in Cala Gonone

Een variant via de Bue Marino grot

Bij de splitsing ga je naar de Bue Marino. Het pad leidt je in 35 minuten naar beneden, naar de ingang van de monniksrob grot die alleen toegankelijk is via dit pad of per boot. Een klimgedeelte leidt je bijna naar zeeniveau en er is een iets wat wankele trap, langs de rots naar de grot. De klim terug naar het hoofdpad is vrij vermoeiend en technisch gezien veeleisend.

De wandeling via de hoofdweg

Wil je de standaard wandelroute volgend dan moet je bij de kruising rechts aanhouden. Na een geweldig uitzicht over de kust en de zuidelijke uitlopers van Cala Luna in de verte, leidt een bekend herders-pad iets landinwaarts. Een rijke Middellandse Zee vegetatie baant zich de weg door de kalkstenen met scherpe randen. Omdat het bij vochtig weer erg glad kan zijn, zijn stevige wandelschoenen essentieel voor deze tocht.

...nog een laatste vallei

Uiteindelijk leidt het pad naar beneden naar de Oddoana-kloof waarbij je een glimp kunt opvangen van de Oddoana grot. Deze natuurlijke schuilplaats werd vroeger als herdershut gebruikt. Na de grot volgt een steile, ietwat gladde afdaling over stenen, waarbij slechts enkele struiken en bomen je wat ondersteuning bieden. Hierna nog een laatste klim. In het volgende deel, Fruncu Nieddu genaamd, heb je een adembenemend uitzicht op de eindbestemming van deze wandeling; De baai van Cala Luna. De benaming van deze kiezelbaai -halve maan - is duidelijk zichtbaar. Na een steile afdaling is het ongeveer nog 20 minuten wandelen naar de Codula di Luna-vallei. Slechts een kwestie van jezelf door hoge oleander struiken wringen voordat je het brede zandstrand bereikt.
cala_luna_-_schitterende baai aan de oostkust van sardinie.png

Deze baai is adembenemend!

Het prachtige en populaire strand is een van de ansichtkaartlocaties op Sardinië. Het daadwerkelijke hoogtepunt van Cala Luna zijn echter de steile rotswanden in het noordelijke deel van de baai, gladgestreken door wind en weer en harmonieus in het ivoorwitte kiezelzand en de turkooisblauwe zee duikend. In deze rotswanden groef Moeder Natuur bijna dertig meter diep in de rots zes indrukwekkende grotten.

...eens moet je weer terug

De wandelroute terug is gelijk aan de route heen. Wordt je liever per boot terug gevaren dan kun je gebruik maken van een pendeldienst terug naar Cala Gonone a >.
Timo

Plan je wandelreis op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de juiste accommodatie, het allermooiste strand, waar moet ik zijn om Sardinië actief te kunnen beleven? Vraag het ons - wij weten kennen het eiland als geen ander en weten precies waar het wandelgeluk je opwacht!

Timo
Sardinia4all

Wandelroute van Cala Gonone naar de baai van Cala Luna

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK