Beleef uniek Sardinië

Bergmijnen en droombaaien: van Buggerru tot Cala Domestica

Bij deze wandeling maak je een tijdreis door de recente geschiedenis van Sardinië. Je wandelt hier langs paden waar ooit hard op 't land gezwoegd werd en langs paden die leiden naar de diepe kloven van heuvels die uitkomen bij een van de mooiste baaien van Zuidwest-Sardinië. Uiteraard is zwemmen hier verplicht!

Vanuit Buggerru berg opwaarts

De start van deze wandeling begint in Buggerru. Vanuit de steile Via Pranu Sartu kom je bij de Via Roma die je via vier steile bochten langs Galleria Henry voert. Dit is het spectaculairste voorbeeld van een tact gebleven mijn op het eiland. De wandelroute Sentiero 301 (Cala Domestica) wordt aangegeven door middel van rood wit markeringen. Na het beklimmen van de Buggeru wandel je over een plateau dat vol staat met heide, struiken van mastiek en brem, cistusrozen en jonkerlelies.

Mijnen en zeezicht

Tijdens deze mooie wandeling heb je altijd zicht op de kliffen en de zee. Onderweg loop je langs de overblijfselen van het mijnwerkersdorp Pranu Sartu. Eens werkten en woonden hier bijna 3000 mijnwerkers die elke dag zwoegden in de mijnen om onder andere erts en sfaleriet te delven. Onderweg zie je hier nog altijd de oude mijnschachten en werkplaatsen van de mijnbouwgeschiedenis van dit deel van Sardinië.

Voorbij de hoeve over de keien

Soms ontbreekt de bewegwijzering of zijn de borden vervaagd en niet goed leesbaar meer. Geen zorgen volg gewoon de uitgesleten paden richting het zuiden! In eerste instantie wandel je over een geplaveid pad richting een hoeve, daarna wordt het pad onverhard dat voert over keien en langs vele struiken vol met Cistusrozen. Na de heuvel glinstert de baai van Cala Domestica al in de verte!

Steil naar beneden de kloof in

Vanuit een steile afdaling gaat het pad omlaag richting Cala Domestica. Je loopt een dal in met grote rozemarijnen struiken en zeeden (Pinus pinaster) richting het strand. Na deze afdaling kom je uit bij de azuurblauwe zee en een droombaai droombaai . Na een wandeling van twee uur bereik je de baai van Cala Domestica. Je zult je verbazen over de schoonheid van de eerste baai, maar na een korte wandeling door een rotstunnel zul je je nog meer verbazen over de schoonheid van het brede zandstrand van de Cala Grande.
Cala Domestica

Turkoois groen en kristalhelder water en het fijnste zand

De baai van Cala Domestica is een diepe fjord die uitloopt in de rotsachtige kalkstenen kust. Het is een van de weinige vlakke ingangen langs de kust tussen Buggeru en Nebida en werd daarom in het verleden gebruikt voor het delven van bodemschatten en houtskool. De overblijfselen van oude pakhuizen en de kleine rotstunnel bewijzen dat de baai werd gebruikt als natuurlijke haven. De overblijfselen van een spoorlijn getuigen ook van dit bewogen verleden van de baai.

... nog mooier van bovenaf gezien

De fjord van Cala Domestica ziet er niet alleen van boven echt spectaculair uit: aan de zuidkant leidt een smal pad naar een oude Saraceense toren, die midden in een steenwoestijn ligt dat lijkt op een maanlandschap. Mis het niet!

Langs de vertrouwde weg terug.

De terugweg is hetzelfde als de heenweg. Je wandelt de dus dezelfde weg terug zoals je ook gekomen bent. Kijk zeker nog even achterom voordat je afdaalt naar Buggeru, dat is zeker de moeite waard! De haven, die vandaag de dag rustig is, was de start voor de eerste algemene staking van Italië in 1904: arbeiders uit de omringende mijnen en ertswassers vochten hier voor het eerst op grote schaal tegen uitbuiting door overweldigende mijnbouwbedrijven. Tegenwoordig herinneren alleen de skeletten van de vervallen industriële ruïnes van lood- en zinkmijnen in het rustige dorp ons eraan dat Buggeru ooit een van de belangrijkste economische centra van Sardinië was. De haven, van waaruit ertsen naar het Europese continent werden verscheept, is tegenwoordig een kleine jachthaven aan de Zuidwestkust van Sardinië .
Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Wandelen vanuit Buggerru - Cala Domestica

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK