Beleef uniek Sardinië

De berg van de Costa Verde is de Monte Arcuentu, waarvan de enorme basaltpunt zichtbaar is vanaf de kust maar ook vanaf de Campidano-vlakte in het binnenland. De hele bergketen van acht kilometer scheidt het vruchtbare binnenland van de zee en de steile pelgrimsberg van Monte Arcuentu domineert het spannende landschap in het zuidwesten van het eiland .
De oorsprong is intensieve prehistorische vulkanische activiteit en de mini-bergen bestaan ​​uit verschillende soorten lava die zich hier hebben opgehoopt en gestapeld. De beste manier om het hele natuurlijke spektakel van bovenaf te zien is wanneer je de anders gekartelde geologische vormen en natuurlijke muren van lavasteen opmerkt. Om de top van deze Sardijnse rots te bereiken, is het echter behoorlijk steile klim!

Gemakkelijke start, maar het gaat rotsachtig verder ...

Het begin van deze wandeling is niet te missen, een groot bord ARBUS Loc. ARCUENTU op de weg van Montevecchio richting Arbus geeft duidelijk de parkeerplaats aan. De korte, steile tocht door Monte Arcuentu is bekend en populair - maar slechts in beperkte mate bij de eigenaren van de boerderijen, waarvan de route het eigendom is.

....we zijn niet alleen

Direct naast de ingang van een stal is een poort die de ingang aangeeft. Als je een bewoner tegenkomt, gewoon vriendelijk groeten, want het eerste deel van de weg gaat over hun schapenweiland. Dit weiland werd wel geregeld aangetast door respectloze bezoekers. Zoals overal geldt de volgende regel: wie een poort opent, sluit ook weer netjes af.

... en dat was nog maar het begin!

De steenachtige onverharde weg gaat aanvankelijk op een minder inspannende manier bergopwaarts. Het enorme basaltplateau ligt als een tafelberg voor ons en markeert duidelijk de bestemming van deze wandeling. Bij de enige kruising vervolgt de route over een schapenweide (ongeveer 200 meter) en vervolgens langs een muur van rotsstenen gaat de weg over in een een stenige onverhard pad dat bergopwaarts gaat. Als je rechtsaf gaat op het steile pad gaat het vervolgens recht omhoog naar Monte Arcuentu (wees op het steile pad voorzichtig vooral op de terugweg, deze rotsachtige helling heeft zijn valkuilen!). Twee betonnen pilaren en houten borden markeren de weg bergop.

... grotendeels steil berg opwaarts

In een rotsspleet, die aanvankelijk nauwelijks herkenbaar is, gaat een zigzag pad de berg op via een paar smalle klimpunten. Koperen borden met motieven van de kruisweg geven aan dat dit steile pad ook als pelgrimsweg wordt gebruikt. De tocht is ook geschikt om met de hond te doen, maar alleen als je je hond soms op steile plekken kunt optillen en weer naar beneden kunt dragen bij het afdalen.

Door een bergspleet berg opwaarts

Door een smalle bergspleet leidt het pad bergopwaarts met enkele klimpunten zonder noemenswaardige stoppunten. Dit is ook het lastigste deel van de wandeling, daarom wordt deze tour alleen aanbevolen voor oudere kinderen. Zodra je het korte maar inspannende klimpunt bent gepasseerd, word je beloond met een prachtig uitzicht op de kustlijn van de Costa Verde.

We zijn er bijna!

De weg omhoog is onvermijdelijk. Altijd langs de klif en onder schaduwrijke steeneiken leidt het pad naar de brede top van het basaltplateau: de beboste Monte Arcuentu, waarop ooit een bergfort stond. Er zijn nog maar twee stortbakken over van de middeleeuwse vesting; de muren van vandaag zijn de overblijfselen van een kapel van de kapucijner monnik Fra Lorenzo da Sardara, die hier meer dan dertig jaar gedurende enkele weken mediteerde. Tegenwoordig getuigen sommige borden met gelovigen en volgelingen van de eenzame terugtocht van de kluizenaar die in 2016 stierf.

Heerlijk uitzicht!

Nog een paar meter wandelen door het bos, dan wacht ons het kruis op de top van Monte Arcuentu - met rondom een fantastisch uitzicht. Het panorama strekt zich uit over de grillige uitlopers van Monte Arcuentu, de Golf van Oristano en de hele Costa Verde tot de landtong van Capo Pecora. Geweldig!

Steile terugweg

De terugweg leidt via hetzelfde pad. Ook al gaat het iets sneller bergafwaarts, let op gladde plekken in de bergspleet, maar vooral op losse stenen op het pad!
Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Monte Arcuentu - De lokale berg van de Costa Verde

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK