Ambachten van Sardinië; Ontdek de vakmannen van Sardinië
Sardinië is ook het land van de handwerken. Volgens eeuwenoude technieken – die van generatie op generatie zijn doorgegeven - maken talloze creatieve ambachtslieden prachtige kunstwerken, soms met een vleugje innovatie. Verlaat tijdens jouw reis door Sardinië dan ook zeker de snelweg richting de kleine dorpjes waar ambachtslieden en kunstenaars zich in hun atelier graag hun allermooiste decoraties showen!
Een reis door draden en stoffen
Weven is vermoedelijk één van de meest oude tradities die uitsluitend door vrouwen werd uitgevoerd. Vrijwel ieder gezin had schapen waardoor er makkelijk aan het primaire ingrediënt kon worden gekomen. Van wol werden voornamelijk objecten gemaakt voor dagelijks gebruik en rituele functies. Deze activiteit wordt nog steeds in de weverijen op traditionele telai (weefgetouwen) uitgevoerd. Schapenwol maar ook katoen wordt omgetoverd in kleurrijke textiel objecten, met geografische motieven en dierenpatronen. Handgeweven meesterwerken als wandtapijten, dekens, vloerkleden, gordijnen en runners geven iedere ruimte een authentiek karakter. Dit is uiteraard ook terug te zien in de prachtige klederdracht van Sardinië.
Monica Sotgiu
Monica Sotgiu uit Siniscola maakt uitsluitend gebruik van materialen afkomstig van Sardinië bij het maken van hele bijzondere spiegels. Wol en kleurrijke stoffen die doen denken aan de klederdracht van het eiland met elegante knopen en grote bellen als finishing touch. Nieuwsgierig naar haar werk? Bekijk het Instagram profiel van deze creatieve artiest!
Het vlechtwerk van de mandenmakers
Ook de vlechtwerkproducties bewaren eeuwenoude geheimen. Met gebruik van onder andere olijven- of wilgentakken, palmbladeren of riet worden manden gevlochten. Sa Corbula is de meest voorkomende mand zonder handgrepen, soms verrijkt met een deksel. Sa Canisteddais een lage brede mand van riet, verkrijgbaar in diverse maten. Beide manden dienden voornamelijk voor huishoudelijk gebruik of decoratie.
De Sa pischedda mand met handvat werd met name gebruikt als werkmand om bijvoorbeeld mee te nemen naar het platteland tijden het plukken van paddenstoelen, asperges of fruit. Nog steeds versieren manden in vele huizen de muren en zijn er mandenmakers op het eiland te vinden die volgens oude technieken prachtige objecten creëren.
De Sa pischedda mand met handvat werd met name gebruikt als werkmand om bijvoorbeeld mee te nemen naar het platteland tijden het plukken van paddenstoelen, asperges of fruit. Nog steeds versieren manden in vele huizen de muren en zijn er mandenmakers op het eiland te vinden die volgens oude technieken prachtige objecten creëren.
Ontdek de mandenvlechters op Sardinië
Antonello Utzeri
De kunstwerken van de mandenmaker Antonello Utzeri zijn te zien in Villaputzu, een dorpje aan de zuidoostkust van Sardinië. Antonello leerde het vlechtwerk van zijn schoonvader. Wanneer je het laboratorium bezoekt wordt je overweldigd door de onmiskenbare geuren van de zelf geplukte takken van verschillende houtsoorten. Met veel geduld en creativiteit maakt deze ambachtsman prachtige vlechtwerken, van traditionele Sardische (opberg-)manden tot innovatieve elementen als muurdecoraties en originele handgevlochten lampen voor in huis. Ben je in de buurt van Villaputzu breng dan zeker een bezoek aan de mandenmakerij in Via Eleonora D'Arborea 51 van Antonello Utzeri!
Handgemaakte werken in smeedijzer
Smid was vroeger eigenlijk overal een veelvoorkomend beroep en is op Sardinië nog steeds te vinden! De smeden stoken door middel van een smidsvuur ijzeren voorwerpen gloeiend heet om deze vervolgens met tangen en hamers te bewerken en de juiste vorm te geven. Op het eiland zijn meerdere kunstenaars te vinden die sculpturen maken van bijvoorbeeld Nuraghische bevolkingsgroepen maar ook talloze ambachtslieden die op traditionele wijze smeedijzeren meubels, trappen, spiegels, lampen en bellen voor runderen en schapen maken.
Ontdek de smeden op Sardinië
Francesca Frau
Doorzettingsvermogen en passie hebben Francesca Frau ertoe aangezet om in de voetsporen van haar vader te treden en een eeuwenoud beroep uit te oefenen dat zijn charme nooit heeft verloren. Werkzaam als smid in Serrenti maakt ze talloze creaties van smeedijzer. Sculpturen en bellen maar ook lampen, allerlei meubels en trapleuningen. Mocht je haar creaties willen zien neem dan even een kijkje online!
Houtsnijkunst, het ambacht van de houtsnijder
Houtbewerking is een oude ambacht die in de loop der jaren zijn charme niet heeft verloren. Een mooi voorbeeld van houten kunstwerken op Sardinië zijn de gelaatsmaskers. Deze Sardijnse maskers zijn donker van kleur, mysterieus en vaak wat angstaanjagend. Ze weerspiegelen eigenlijk de eeuwige strijd van de mens tegen de natuur en worden tijdens Carnaval gedragen. De handgemaakte producten zijn typisch voor de Barbagia in het binnenland van Sardinië waarbij iedere plaats ook nog een eigen masker heeft. Zo is Mamoiada bijvoorbeeld de thuisbasis van de volledig zwart geverfde Mamuthones en Issohadores-maskers. De wenkbrauwen zijn gefronst en je ziet een kleine grimas op de mond. In het plaatsje Ottana worden houten de maskers ook gekenmerkt door hoorns die van hout of bot kunnen zijn.
Klei en de handen van deskundige ambachtslieden
Keramiek, fijn gemodelleerde en geschilderde werken die de decoratieve elementen van de traditie weerspiegelen. Gemaakt van rode klei die vervolgens met vuur wordt bewerkt, de zachte kleisoort kaolien voor de meest fijne voorwerpen tot de bekendere grijze klei gebruikt voor aardewerk. Door middel van het bewerken van dit arme materiaal op een draaibank wetenSardische ambachtslieden unieke kunstwerken te maken die vervolgens worden geverfd en gebakken.