Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Klederdracht op Sardinië | Een kleurrijk spektakel

De traditie leeft nog steeds op Sardinië; vooral tijdens festivals en feestdagen pronken deelnemers met de traditionele Sardische kostuums. Voorbeelden hiervan zijn onder andere te zien tijdens het feest Sant'Efisio in Cagliari. Tijdens de festivals komen de pleinen tot leven en dansen en zingen de mensen. Het is niet ongewoon om te zien dat in sommige kleine dorpen in het binnenland de oudere mensen ook in het dagelijks leven nog gebruik maken van de Sardische kostuums.
Sant Efisio (Foto S4A)

De traditionele klederdracht in Sardinië is oorspronkelijk van Spaanse en Moorse origine. Deze is uiterst kleurrijk, vol met borduursels en andere versieringen. Op een afgelegen eiland zoals Sardinië was de kleding niet alleen een verwijzing naar de geografische afkomst van de drager, maar gaf het kostuum ook de plaats van de drager in de maatschappij aan. Bijna ieder dorp of stad heeft een eigen, traditionele klederdracht. Er zijn meer dan 400 verschillende drachten op het eiland.
Sant Efisio (Foto S4A)

Hoewel de individuele kledingstukken zeer variëren, hebben zij bepaalde eigenschappen gemeen. Zo dragen bijvoorbeeld de vrouwen een sluier of een sjaal om het hoofd, lange plooirokken en geborduurde bloesjes. Zij tonen hun rijkdom door middel van gouden sieraden. De mannen daarentegen dragen vrijwel allen hetzelfde kostuum: een pet (die een "berretto“ genoemd wordt), een witte blouse, een vestje met daaroverheen en een nauwsluitend jasje, gedragen op een wijde, donkere broek.
Sant Efisio (Foto S4A)

Veel Sardijnen dragen de traditioneel vervaardigde klederdracht nog steeds tijdens dorpsfeesten en festiviteiten. De straten worden dan gekleurd door de vele kostuums kleuren. Zo'n lokaal feest gaat uiteraard gepaard met muziek, dans en traditionele lekkernijen. Het is zeker de moeite waard om eens één van deze festijnen bij te wonen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om hierbij aan te sluiten, dan kunnen de kostuums tevens bewonderd worden in het Museo del costume e delle tradizioni in Nuoro. Het museum bevindt zich in Via A. Mereu 56 en is geopend tussen 9.00-13.00 uur en van 15.00 -19.00 uur.
Foto Marieke

Als bewoner van het eiland weet ik als geen ander wat Sardinië je te bieden heeft. Wij jij tijdens jouw vakantie ook kennis maken met de het traditierijke Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!