Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië
su nuraxi barumini - nuraghe sardinie

Nuraghe Su Nuraxi, Barumini (Medio Campidano) - Sardinië

Als je door Sardinië reist wordt het landschap overheerst door de torens uit het het verleden, de zogenaamde "nuraghe". Vandaag de dag zijn er nog ongeveer 7000 exemplaren op het eiland. De meeste zijn inmiddels deels of helemaal vervallen, maar hun machtige uitstraling herinnert nog aan de pracht van vervlogen tijden. Su Nuraxi in Barumini, dat dateert uit de late bronstijd (1330 tot 1250 v. Chr.), is de bekendste, best bewaarde en het grootste nuraghe complex op Sardinië.
su nuraxi barumini - binnenplaats

Dompel je onder in de oude cultuur

Als je de weg naar Barumini in westelijke richting naar Tuili verlaat, dan zie je al snel het nuraghe complex op een heuvel van de Marmilla verschijnen. Ter plaatse kun je deelnemen aan een heel interessante rondleiding om de binnenkant van het complex te verkennen. De gids brengt je naar de imposante centrale toren van maar liefst 14 meter hoog, die wordt omringd door een dikke muur met vier torens. In het midden is er een binnenplaats met een put van 20 meter diep. Het binnenste complex wordt omgeven door een tweede muur, waar oorspronkelijk negen andere torens tussen stonden. Het complex werd in het verleden meerdere keren herbouwd, waarbij ook de muren werden versterkt. Als je goed kijkt kun je deze verschillende bouwfasen terugzien.
su nuraxi barumini - nuraghe dorp

Het nuraghe dorp

Naast het bezoeken en bezichtigen van de nuraghe, kun je ook door het voormalige dorp wandelen, dat bestaat uit 200 ronde hutjes rondom de nuraghe. De oudste sporen in het dorp dateren uit circa 1250 v. Chr. Ondanks de verwoestingen door naburige stammen werd het dorp constant opnieuw opgebouwd - tot het uiteindelijk totaal werd verwoest door de Puniciërs, zo rond 600 v. Chr. De huizen bestonden uit een cirkelvormige ruimte van verschillende grootte. Elk huis is uitgerust met een bankje en nissen. Sommige hutten hadden ook een functie voor de gemeenschap en dienden bijvoorbeeld als vergaderzaal. Als je er doorheen loopt, heb je het gevoel alsof je even in de Bronstijd leeft. Toch prettig dat je 's avonds weer terug kunt keren naar je hotel om te genieten van het comfort en de luxe van vandaag de dag.

Andere interessante nuraghe op het eiland Sardinië:

• Palmavera (bij Alghero, Sassari) (complex)
• Santu Antine (Valle dei Nuraghi, bij Torralba, Sassari) (complex)
• La Prisgiona (bij Arzachena, Sassari)
• Losa (bij Abbasanta, Oristano) (complex)
• Ardasai (bij Seui, Nuoro)
• Is Paras (bij Isili, Nuoro)
• Madrone (bij Silanus, Nuoro)
• Orolo (bij Bortigali, Nuoro)
• Antigori (bij Sarroch, Cagliari)
• Arrubiu (bij Orroli, Cagliari) (complex)
• Asoru (bij San Priamo, Cagliari)
• Su Mulinu (bij Villanovafranca, Cagliari)
Sanne 2

Wil je tijdens jouw vakantie op Sardinië ook kennis maken met de lokale archeologie? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Sanne Segaar
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!