Beleef uniek Sardinië
Domus de Janas

Domus de Janas op Sardinië

"Domus de Janas" (feeënhuizen) zijn graven uit de tijd van de Ozieri cultuur. Deze prehistorische grafkamers, die in de rots werden uitgehouwen, waren van buitenaf alleen zichtbaar door hun kleine raampjes, die doen denken aan sprookjeshuizen. Ze zijn gebouwd in een typische T-vorm; ze bestaan uit een lange gang en een voorkamer, gevolgd door een kamer met graven. De bijzondere Domus de Janas komen voornamelijk voor in de regio Sassari, in het noordwesten van Sardinië.

Necropolis van Monte Siseri

Wij gaan vandaag op pad om een dagje cultuur te snuiven en rijden vanuit Alghero in ongeveer 20 minuten naar de necropolis van Monte Siseri, in de gemeente Putifigari. Een houten bord wijst naar het bakstenen gebouw dat als bescherming van deze bijzondere vindplaats dient.
De necropolis van Monte Siseri is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Noordwest-Sardinië. Het complex bestaat uit vier Domus de Janas, die met tufsteen werden gebouwd. Het graf van S'Incantu ("betovering") onderscheidt zich vanwege haar architectuur en gekleurde decoraties. Het hoge artistieke niveau is uitzonderlijk voor de neolithische periode.

Domus de Janas di S’Incantu

Na het passeren van de smalle ingang van de Domus komen we via een lange gang in een rechthoekige kamer. Op de stenen aan de zijkant zijn nep deuren afgebeeld. Na deze kamer lopen we door naar de indrukwekkende hoofdkamer, die is ingericht als een woongebouw: twee pilaren "steunen" het dak, dat versierd is met balken en dwarsbalken. Leuk detail: de zwart-rode verf is nog steeds zichtbaar. Ook hier zien we weer een nep deur waar het symbool van een stier ingesneden is.
Een uitsparing in de vloer wordt omgeven door vier cirkels. Op deze plek werden offers voor de doden aangeboden. Zij werden ondergebracht in de nissen, die toegankelijk waren via de zijramen.

Archeologische bezienswaardigheden in de omgeving

Na het verlaten van de Domus zien we verschillende kapellen en baden, evenals een reeks van kanalen, die moesten voorkomen dat het gebied overstroomd werd door regenwater.
We genieten van de ruige natuur en halen diep adem. Op de terugweg naar de auto komen we nog een koe tegen op de weg die ons nieuwsgierig aankijkt. Het was weer een heel indrukwekkende dag op Sardinië!
bianca

Wil je tijdens jouw vakantie op Sardinië ook kennis maken met de lokale archeologie? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Bianca
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK