Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië
Su Gorropu (Foto S4A)

Su Goroppu kloof op Sardinië

Wil jij tijdens jouw vakantie op Sardinië de unieke kloof Su Gorropu – ook wel Gola di Su Gorropu genoemd - ontdekken? Sardinia4all heeft deze excursie door de schitterende natuur uiteraard voor jouw alvast voorgeproefd. Su Gorropu is één van Europa’s diepste kloven, met steile wanden tot wel 500 meter hoog en midden in het ruige Supramonte-gebergte gelegen. Je kunt de kloof vanuit meerdere plekken in wandelen. Wij zijn gestart vanuit Urzulei, maar mocht je besluiten om onze georganiseerde wandeltocht naar Su Gorropu onder begeleiding van een gids te boeken dan start je het avontuur vanuit de Supramonte van Dorgali.
Su Gorropu (Foto S4A)
Su Gorropu (Foto S4A)
Su Gorropu (Foto S4A)
Su Gorropu (Foto S4A)
Su Gorropu (Foto S4A)

Wandel je mee naar Su Gorropu?

Su Gorropu (Foto S4A)

Overnachting in de Supramonte van Urzulei

We sliepen de nacht ervoor in het Hotel Su Gorropu. Dit hotel ligt net voorbij het plaatsje Urzulei langs de SS125 Genna Silana. Deze 3-sterren accommodatie – waar we trouwens ’s avonds ook heerlijk gegeten hebben – vormt een mooie plek voor reizigers die naast stranden ook de schitterende natuur op Sardinië willen ontdekken. Je verblijft tenslotte in het hart van de Supramonte en rondom het hotel heb je talloze wandelmogelijkheden. Zo bevindt zich vlak bij het natuurpark Sa Portisca maar als je de straat oversteekt kun je gelijk de wandeling naar Su Gorropu starten. De wandeling vanaf het startpunt in Urzulei (direct naast het rode/roze gekleurde gebouw) schijnt ietsjes korter te zijn maar door de hoogteverschillen een stuk zwaarder. We gaan het beleven morgen!
Su Gorropu (Foto S4A)

Wandeling naar Su Gorropu

Het is september - maar aangezien het ook dan nog flink warm kan worden naarmate de dag vordert - besluiten we om vroeg op te staan en na het ontbijt direct te beginnen aan onze wandeling naar de Su Gorropu kloof. Wandelschoenen aan, rugzakken gevuld met flink wat flesjes water, een lunchpakket en natuurlijk het fototoestel in de hand. Het startpunt van het parcours is duidelijk aangegeven met een bord Canyon Gorropu. De wandelafstand bedraagt circa 4 kilometer tot aan de entree van de kloof, maar dit is wel via een wandelpad met veel stenen en keien en tot zo'n 700 meter hoogteverschil. Je bent dus al gauw een paar uur onderweg.
Su Gorropu (Foto S4A)

Een fantastische wandelroute door de natuur

Terwijl de wolken langzaamaan stijgen vanuit de kloof genieten wij van een prachtige route door de natuur. Het beginstuk is vrij eenvoudig, al moet je soms best opletten op welke keitjes je je voeten neerzet. Met af en toe een snel passerende wandelaar is het er verder heerlijk stil en groen. Dwars door de bossen, met uitzicht over de uitgestrekte vallei en hier en daar een herdershutje wandelen we rustig door, deels omhoog. De aanduidingen zijn verder prima. Houten bordjes met een fel gele tekst en een pijl naar Su Gorropu. Naarmate de wandeling vordert wordt het uitzicht mooier en mooier. Het bos verdwijnt en de hoge wanden verschijnen. Inmiddels zijn we ruim twee uur onderweg, maar van de kloof hebben we nog niks gezien.
Su Gorropu (Foto S4A)

Wat een prachtplek op Sardinië

Na een flinke klim, dalen we nu langzaam. De temperatuur is inmiddels behoorlijk gestegen, dus enige schaduw van de bomen die weer verschijnen stellen we zeer op prijs. In de verte zijn steeds meer stemmen te horen. Je zou dus denken dat we er bijna zijn. Er volgen nog enkele haarspeldbochten totdat we door de bomen heen naar beneden kunnen kijken. Wat een prachtplek op Sardinië! Links en rechts hoge wanden, grote rotspartijen, een stroompje die diverse badjes vult en her en der wandelaars die pootje baden. Na een wandeling van bijna drie uur zien wij het inmiddels ook wel zitten om even te relaxen, wat te eten en drinken voordat we echt de Gola di Su Gorropu ingaan.
Su Gorropu (Foto S4A)

Eindelijk de kloof van Su Gorropu in

Om de kloof in te kunnen moet je bij de medewerker in de witte tent per persoon een paar euro entree betalen. Je ontvangt enige uitleg, desgewenst een helm en er worden kleine groepjes gevormd. Er zijn twee routes; een gele en een groene. Je moet je bedenken dat de kloof in de winter volloopt met water. Het parcours is dus 100% natuurlijk. Het beginstuk vangt aan met enorme - soms gladde - rotsblokken waar je al klauterend en klimmend overheen moet zien te komen. Soms zeker niet makkelijk, maar als je vervolgens in de smalle kloof staat tussen twee hoge steile wanden .. was het de inspanning zeker waard!

Foto Marieke

Als bewoner van het eiland weet ik als geen ander wat Sardinië je te bieden heeft. Wij jij tijdens jouw vakantie ook deze unieke plekjes ontdekken? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!