Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië
carloforte, bekend vanwege de tonijnvangst, op het eiland isola di san pietro in zuid sardinie.png

Bezoek het tonijn eiland Isola di San Pietro

Het eilandje Isola di San Pietro in het zuidwesten van Sardinië, onderdeel van de Sulcis archipel in de provincie Carbonia-Iglesias, is een echte "must see". Wat maakt een bezoek aan dit eiland tijdens jouw vakantie nou zo speciaal?


Carloforte

Terug in de tijd

Isola San Pietro was vanwege haar gunstige ligging door de jaren heen zeer in trek. Het eiland was eerst in handen van de Feniciërs en vervolgens van de Romeinen. Halverwege het jaar 1700 vestigde de Ligurische bevolking zich hier. Zij waren van oorsprong koraalvissers die verjaagd waren van het Tunesische eiland Tabarka. De koning van Sardinië, Carlo Emanuele III di Savoia, stimuleerde hen zich hier te vestigen om piraterij tegen te gaan en zelf uit handen van slavernij te blijven. Zo gezegd, zo gedaan: de Liguriërs namen bezit van het nagenoeg onbewoonde San Pietro. Op dat moment ontstond ook de naam van de hoofdplaats van het eiland: Carloforte, oftewel "fort van Carlo", ter ere van de Sardijnse koning. Vandaag de dag spreken de inwoners van het eiland nog steeds een eigen taal, Tabarchino, een Ligurisch dialect.
Carloforte (Foto S4A)

Een leuk tripje over water

Vanuit de plaatsen Portovesme en Calasetta (op het schiereiland Sant'Antioco) vertrekken veerboten meerdere malen per dag. Na een overtocht van een klein halfuurtje kom je direct aan in het gezellige centrum van Carloforte. De oversteek naar het eilandje Isola San di Pietro is ook met kinderen prima te doen!
Carloforte (Foto S4A)

Vissersbootjes en het kleurrijke centrum van Carloforte

Zodra je de in Genuese stijl aangelegde haven met vele vissersbootjes van het eiland nadert, komen de kleurrijke gebouwen en wuivende palmen je tegemoet. Het gezellige centrum van Carloforte telt maar liefst 6000 inwoners. Bezoek in ieder geval de Piazza Carlo Emanuele, waarvandaan alle straatjes en trappen richting zee afdalen. Isola di San Pietro staat ook bekend om haar fantastische tonijngerechten, die je naar hartenlust kunt proeven in één van de vele restaurantjes.
Onze tip: Schuif aan bij Da Nicolo of de Osteria della Tonnara en geniet volop van de heerlijke gerechten die op speciale wijze voor je worden klaargemaakt.

Carloforte

Idyllische stranden en grillige kusten

Isola di San Pietro is een waar paradijs voor liefhebbers van zeilen, vanwege gunstige ligging en de wind. Ruige kliffen worden afgewisseld door prachtige baaien met beschutte stranden. De oostkust is bezaaid met kleine zandstranden, terwijl je aan de noordwestkust kunt genieten van ruige kliffen. Het zeewater is net als in andere delen van Sardinië glashelder. Sardinia4all geeft je graag vast enkele tips!

In het zuiden is het strand van La Bobba vanwege de kliffen vooral zeer geliefd onder jongeren. In de maanden juli en augustus is er een bewaakte parkeerplaats en wordt er toezicht gehouden op het strand. Ideaal zijn de snackbar/kiosk en de mogelijkheid om een kano te huren. Via een kronkelig pad kun je ook een bezoek brengen aan het natuurmonument Le Colonne; twee natuurlijke pijlers van vulkanisch gesteente die zijn uitgeroepen tot een historisch monument in 1993.

In het noorden is Spiaggia La Caletta zeker een bezoekje waard. Dit fijne witte zandstrand wordt omgeven door rotsen en weelderige vegetatie. Het strand loopt geleidelijk af, waardoor het bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen (als de mistralwind niet aanwezig is). Ook voor duikers en surfers is het een goede spot. Het strand is uitgerust met parkeergelegenheid, toezicht op het strand, een bar, een snackbar, ligstoelen en parasols in juli en augustus.

Cala Fico is een prachtige inham die wordt omringd door ongerepte natuur en rotsachtige kloven. Vogelliefhebbers opgelet! Het beschermde gebied, dat is opgericht in 1991, is tevens het toevluchtsoord van de Eleonora valk, vernoemd naar Eleonora van Arborea.

Girotonno, een traditie in Carloforte

Oude tradities herbeleven? Dat kan in mei tijdens de Girotonno in Carloforte. Tijdens deze vier dagen kun je genieten van kunst en cultuur, eten, wijn, muziek en entertainment. Tijdens dit evenement zal ook een spectaculaire internationale gastronomische wedstrijd plaatsvinden tussen chefs uit Spanje, Tunesië, Japan, Italië, Frankrijk en de VS. Deze koks gaan met elkaar de strijd aan door recepten te presenteren, waarvan de basis uiteraard de blauwvintonijn is. Een technische jury, die wordt gevormd door journalisten, experts en een aantal bezoekers, beoordelen de gerechten en bepalen de uiteindelijke winnaar.

De (blauwvin-)tonijn wordt al eeuwenlang in de Middellandse zee gevangen. De vissen trekken ieder jaar in de periode van mei tot juli in grote groepen naar de Middellandse Zee om kuit te schieten in de warmere wateren (van 22-23 graden) en zijn dan makkelijk te vangen. Het vissen op tonijn wordt nog steeds op de traditionele manier gedaan vanuit Carloforte door middel van een speciaal nettensysteem. De tonijn wordt vervolgens één voor één vastgehaakt en op de boten gehesen om vervolgens geslacht te worden.
Sanne

Hulp gewenst bij het samenstellen van een unieke vakantie op Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Sanne
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!