Beleef uniek Sardinië
Agr I Mandorli (Foto S4A)

Slapen in een agriturismo op Sardinië

In heel Italië struikel je bijna over de agriturismi. Van Piemonte, Toscane, Puglia tot aan Sicilië, overal zijn ze te vinden - en zo ook op Sardinië. Maar wat is nu precies een agriturismo en wat maakt deze vakantie in dit type accommodatie zo geliefd?
Agri paasei

Wat is een agriturismo?

Van oorsprong zijn agriturismi kleine boerenbedrijfjes waar men zich alleen bezig hield met het verbouwen van producten op eigen land. Natuurlijk was de hele famiglia hierbij actief. Iedereen had zijn eigen taken. ’s Morgens vroeg hard werken, tijdens de warme middaguren lekker eten en een dutje doen, om vervolgens aan het eind van de dag weer het land op te gaan. Dieren voeren, het land ploegen en olijfolie persen terwijl la Mamma fruit plukt, jam maakt en natuurlijk voor il mangiare zorgt. Boodschappen werden gedaan bij de buurman; een stukje vlees in ruil voor brood, kaas, olie of wijn. Het grappige is dat dit in veel kleine dorpjes in Italië eigenlijk nog steeds heel gebruikelijk is. De benaming agriturismo ontstond pas rond 1985. De naam is ontstaan door twee Italiaanse woorden te combineren; "agricultura" (landbouw) en "turismo" (toerisme).
WINE RESORT

Van eenvoudige "aziende" tot luxe boerenhoeves met zwembad

Toen werd ingezien dat men best een centje meer kon verdienen, werden vele boerderijen omgetoverd tot vakantieverblijven - ruimte om uit te breiden op het land was er tenslotte genoeg. De meeste exemplaren op Sardinië bieden gastenkamers, maar er is ook een aantal met knusse appartementjes. Ondanks deze nieuwe toeristische functie blijft de hoofdactiviteit van de agriturismo natuurlijk wel de landbouw. Inmiddels is er een heel scala aan agriturismi. Door de jaren heen ontstonden zeer luxe vakantieboerderijen, compleet met zwembad en tal van faciliteiten, zoals in een hotel. Maar er zijn ook nog steeds behoorlijk wat agrarische bedrijven die slechts een paar eenvoudigere gastenkamers hebben. Wat ze over het algemeen met elkaar gemeen hebben: je overnacht op het platteland en voor een paar dagen maak je deel uit van een echte gastvrije Sardijnse familie.
Groenten (Foto Shutterstock)

Trots op het land en het eten

Ook al kan de gemiddelde Italiaan urenlang verhit discussiëren over de lastige bureaucratie, de verloren voetbalwedstrijd van gisteren of de politiek - Italianen, en dus ook de Sardijnen, zijn trots op hun land en al helemaal op het eten. Dit laatste vormt dan ook het gespreksonderwerp van de dag. Zoals de Noord-Europeanen eten om te leven, leven de Italianen voor het eten. In de leuke typische agriturismi verwennen ze de gasten maar al te graag met al die lekkere eigen gemaakte producten. Viva l’Italia, viva la Sardegna!


Ezeltjes in Baunei (Foto S4A)

Een auto is onmisbaar

Overweeg jij om te overnachten op een authentiek (boeren-)landgoed op Sardinië? Realiseer je dan wel dat een auto onmisbaar is. Vaak zijn agriturismi namelijk wat afgelegen, kun je niet makkelijk naar een dorpje of strand wandelen en dien je de laatste kilometer via een zandweg af te leggen om de accommodatie te bereiken. Maar het is uiteraard heel leuk om lekker te luieren op de boerderij om vervolgens met je (huur-)auto erop uit te trekken om de prachtige omgeving te ontdekken.

Een agriturismo op Sardinië boeken?

Klaar om je vakantie in een agriturismo uit te kiezen? Bekijk en boek hier een van de agriturismi op Sardinië bij Sardinia4all. Wij hebben deze boerenbedrijfjes persoonlijk voor je geselecteerd, zodat je kunt genieten van de gastvrijheid, het huiselijke karakter en de lokale tradities om jouw vakantie op het eiland nóg unieker te maken!
Foto Marieke

Hulp gewenst bij het vinden van een agriturismo op Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK