Beleef uniek Sardinië

Cantiere Berchida - Van de eenzame vuurtoren tot het droomstrand

Ten zuiden van de verlaten vuurtoren van Capo Comino wordt het rustig ten aanzien van de volledig onontwikkelde kust ten zuiden van Siniscola. Kleine baaien met zand en kiezel, grillige rotsformaties, dichte struiken, stukjes graniet en rotsen die in het landschap zijn uitgegraven en een paar ingangen naar de kust - een eenzaam natuurlijk paradijs! Hier kun je het beste in het voor- of najaar wandelen - dan is het echt rustig, want in het hoogseizoen bevolken talloze gezinnen met kinderen de zandstranden, rotsen en kiezelstranden.

Vanaf de vuurtoren langs de kust

Het doel van onze wandeling is een echt droomstrand: het weinig bekende noordelijke deel van de Spiaggia di Berchida, een van de mooiste zand- en zee-paradijzen in de regio. Deze wandeling is geschikt om ontspannen te wandelen langs de kust of om er te fietsen. Deze tocht is zeker gezinsvriendelijk! Je kunt parkeren op de grote parkeerplaats voor de vuurtoren van Capo Comino of aan de rand van het veld- en bospad dat hier naar het zuiden leidt. Wandelaars die van oriëntatie houden, kunnen langs de kust hun weg banen door de smalle paden waar bijna onbekende kiezelstranden u verleiden om als enige te zonnebaden.

Half in de schaduw door het dennenbos

Je loopt over een onverharde weg langs de kust. Daarna krijg je een bocht naar rechts die bergopwaarts gaat. Je blijft de weg volgen die naar links bergafwaarts gaat, je loopt langs een oude stal en dan gaat het weer naar rechts. Er is een poort die toegang verschaft tot het landschap dat aan bosbouw onderhevig is. De kustvegetatie, die hier grotendeels bewaard is gebleven, wordt gekenmerkt door gapeldoorns, jeneverbessen, mastiekbomen, rotsrozen en boomheide. Als je een beetje landinwaarts kijkt dan ziet de vegetatie er weer heel anders uit. Door ontbossing, bosbranden en graslandbeheer heeft er erosie plaatsgevonden en was het maquisbos grotendeels niet meer in de oude staat. Daarom is in de jaren '80 besloten tot bebossing van dit gebied. In een recordtijd werden er 1666 bomen per hectare , met name snel groeiende naaldbomen, geplant op de zanderige granietbodem van het landschap genaamd "Cantiere Berchida".

Keuze te over: welk strand is het mooiste?

Het bospad leidt ons langs eindeloze rijen pijnbomen, deels in de schaduw, deels in de zon, naar Berchida. De Spiaggia di Berchida, die regelmatig tot de mooiste stranden van het eiland wordt gerekend, wordt alleen in het zuidelijke deel druk bezocht, omdat er een toegang is vanaf de weg Orientale Sarda SS125 en een grote parkeerplaats. We komen echter uit het noorden, waar verschillende baaien zijn waar je slechts een paar zwemmers zult tegenkomen. Grijswit zand, kristalhelder water, glinsterende brokken rood graniet en hier en daar een schaduwrijke jeneverbessenstruik: de baaien van Berchida zijn een droom! Nu is het tijd om je wandelschoenen uit te trekken op dit strand en een favoriete plek te kiezen om bij te komen van de wandeling en te genieten van uitzicht op zee.

... op een gegeven moment moet je toch terug

We keren terug naar het reeds bekende bospad dat ons terugbrengt naar het startpunt. De wandelroute is zeer geschikt om met kinderen te doen. De totale wandeltijd is ongeveer 3 uur. Neem wat te drinken en te eten mee, want onderweg zijn er verscheidene schaduwrijke picknickplaatsen.
Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Wandelen vanuit Capo Comino naar Berchida

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK