Beleef uniek Sardinië
Wandelschoenen (Foto S4A)

De mooiste wandelroutes op Sardinië

Wandelen op Sardinië? Op het eiland heb je tal van wandelmogelijkheden! Er zijn diverse wandelgebieden, zowel in het noorden als zuiden van Sardinië. Wandel jij graag in alle stilte door een ongerept natuurgebied, een route langs de kust of hike je liever in de bergen? Speciaal voor jou heeft Sardinia4all diverse wandeltips op Sardinië uitgelicht om de mooiste plekjes van het eiland te voet te kunnen ontdekken.

Op Sardinië vind je niet alleen prachtige stranden en baaien, er zijn ook prachtige wandelgebieden, eindeloze natuurgebieden, bossen en natuurparken. Je kunt op het eiland strandwandelingen maken, eenvoudige wandelingen door de natuur maar ook veeleisende trektochten. Zelfs de bekende Selvaggio Blu leidt door Sardinië - Een mooi maar best zwaar parcours naar de meest eenzame hoek aan de oostkust van Sardinië.

Op Sardinië kun je bijna het hele jaar door wandelen, maar onderschat vanaf half juni tot half september de hitte niet! Zeker de zwaardere tochten moeten op extreem warme dagen vermeden worden. Wist je trouwens dat er in de wintermaanden zelfs sneeuw kan vallen in de hoger gelegen gebieden op het eiland? Zonder meer het voor- en najaar zijn om deze reden meer geschikt voor het maken van langere wandeltochten. Naast goede wandelschoenen moet zeker in de bergen ook aan regenkleding gedacht worden. Het weer kan tenslotte altijd omslaan!

De algemene regel is: onderschat nooit de hitte en neem voldoende drinkwater mee en zorg voor hoofdbescherming. Ook een goed gevoel van richting is niet geheel onbelangrijk. Niet alle wandelpaden zijn namelijk even goed gemarkeerd en zo zijn ook veel van de routebeschrijvingen niet 100% perfect. Hiken op Sardinië buiten de gebaande paden is nog steeds zeer geliefd onder de ware ontdekkingsreizigers. Een alternatief voor het maken van wandelingen zijn de individuele of groepswandelingen met een gids. Diverse van deze georganiseerde wandelingen kun je direct bij Sardinia4all boeken. Van makkelijke routes voor het hele gezin tot spannende tochten voor wandelaars met de nodige ervaring.

Wandeltips in Noord Sardinië

Korte wandeling naar het eenzame strandparadijs Tinnari

Deze korte maar steile tocht langs de steile kust van Tinnari leidt langs een onverharde weg langs de kust. Op de bestemming aangekomen tref je een natuurlijk grof kiezelzand en de pittoreske riviermond van de Rio Pirastru als beloning!
...... op weg naar het eenzame strandparadijs
Wandelroute Monte Pino (Foto Timo)

Wandelroute Monte Pino

Van de zee tot de bergen - ook in Olbia en omgeving kan dit in een mum van tijd. Deze gemakkelijke wandeling voert je hoog boven de granietbergen van Gallura op fantastische panoramische paden rond de Monte Pino.

Costa Smeralda - Rondje Grande Pevero

Deze korte tour neemt je mee naar een van de mooiste en meest gevarieerde uithoeken van de Costa Smeralda. Het is een geweldige route voor wie gewoon een korte trip willen maken naar de beroemdste kuststrook van Sardinië. Meer informatie over de korte kustwandeling Grande Pevero

Capo Figari – Natuurpark bij Golfo Aranci

Het natuurpark bij Capo Figari, dat ook het kleine eilandje van Isola di Figarolo omvat, is gelegen in het oostelijke puntje van schiereiland Golfo Aranci. Een verbazingwekkend natuurlijk paradijsje met veel afwisseling. Een eenvoudige poort, omgeven door 850 duizend hectare rotsachtige kaap met hoogteverschillen van kalksteen-klippen, leidt naar toegankelijke kleine baaien en stranden met wandelpaden en mountainbikeroutes.

Van Capo Comino naar Cala Domestica

In halfschaduw door het dennenbos tot aan het droomstrand van Berchida. Ten zuiden van de verlaten vuurtoren van Capo Comino wordt het eenzaam aan de volledig onontwikkelde kust ten zuiden van Siniscola. Kleine baaien met zand en kiezelstenen, grillige rotspartijen, dikke struiken, granieten rotsblokken en rotsen die in het landschap zijn uitgegraven en weinige toegangen richting de kust - een eenzaam natuurlijk paradijs. Op naar Berchida!

Naar de top van de Monte Albo

Tijdens deze 2 uur durende wandeling klim je naar Punta Su Mutrucone, de top van de Monte Albo. Doordat je onderweg niet veel schaduw hebt is deze route met name in het voor- en naseizoen geschikt om te doen. Onderweg wordt je beloont met prachtige vergezichten over de omgeving rondom.

Wandeltips in het binnenland van Sardinië

Wandelroute van Cala Gonone naar de baai van Cala Luna

De kustwandeling naar Cala Luna is zonder meer de meest bekende wandelroute aan de Golf van Orosei. Geen wonder want deze wandeling leidt niet alleen door verschillende spectaculaire kloven en valleien maar ook langs een charmant kustlandschap en door schaduwrijke jeneverbesbossen. De eindbestemming van deze is 1 van de mooiste baaien van Sardinië!.

Cala Luna vanuit de vallei - geweldig alternatief voor de kustroute van Cala Fuile

Deze route door het binnenland van Cala Gonone is een gevarieerd, schilderachtig alternatief voor de kustwandeling van Cala Gonone naar Cala Luna. Na een ietwat avontuurlijke, want smalle bergweg gaat het over steile paden langs het Steile muren van S'Iscala 'e S'Iscra naar beneden in de vallei van Codula di Luna naar het droomstrand van Cala Luna in de Golf van Orosei


Su Gorropu

Wandelroute Su Gorropu

Een unieke wandeling op Sardinië kun je maken naar de Su Gorropu kloof. Deze canyon - met hoge steile wanden - behoort tot één van Europa’s meest diepe kloven. De wandelroute ernaar toe – via een bergpad dwars door een ongerept landschap – is werkelijk prachtig. Plan dus tijdens je vakantie gerust een wandeldag naar Su Gorropu in. Een absolute aanrader.
Lees meer over de Su Gorropu wandelroute
Wandelen Sardinie (Foto S4A)

Wandelroute Sa Stiddiosa

Tijdens onze uitstapjes op Sardinië ontdekken we iedere keer weer mooie nieuwe wandelroutes door de meest prachtige wandelgebieden. Deze enigszins uitdagende bergwandelroute leidt je door een betoverend mooi landschap naar het natuurlijk meer Sa Stiddiosa. Zeker in het laagseizoen een unieke natuurhike!
Lees meer over de Sa Stiddiosa wandelroute
Sa Portisca (Foto S4A)

Wandelroute Sa Portisca

Bezoek tijdens je vakantie in de Barbagia streek zeker het natuurpark "Sa Portisca" of "Sa Portiscra". Een natuurrijke oase in het binnenland met prachtige wandelroutes langs dieren en verlaten herdershutten. Neem ook zeker een kijkje bij het panoramische uitkijkpunt!
Lees meer over wandelen het natuurreservaat Sa Portisca

Wandeltips voor Zuidoost-Sardinië

Tour rond Monte Ferru naar Capo Ferrato

Deze tour op de machtige berg van Monte Ferru behoort tot één van de outdoor-hoogtepunten van Costa Rei. De wandelroute start in het dennenbos van Porto Pirastu en leidt naar de 299 meter hoge Ferru-berg in het zuidoosten van Sardinië. vanaf de top kijk je uit over Costa Rei en Capo Ferrato. Een absolute aanrader voor alle vakantiegangers aan de Costa Rei, Villasimius en Muravera.

Wandeltips voor Zuid-Sardinië

Sella del Diavolo

Bewandel de Sella del Diavolo in Cagliari

Een leuke wandeling om te maken tijdens een vakantie in Cagliari is naar de Sella del Diavolo. De bekende hoge kaap - net buiten de stad gevestigd - biedt een aantal gemarkeerde wandelpaden en op de top staat je een schitterend uitzicht je te wachten! Ook met kinderen is deze wandeling prima te doen.

Riu Alinu - Prachtige waterval in de jungle van Is Cannoneris

Deze waterval - verborgen in de bergen van Pula - bevindt zich in een smalle kloof in het eindeloze berglandschap van Is Cannoneris, in het zuiden van het eiland Sardinië. De waterval zelf is niet heel bekend. Waarschijnlijk omdat je er wel iets voor over moet hebben om dit natuurlijke spektakel te bereiken! De duur van deze wandeltocht bedraagt circa 3 uur heen en via dezelfde route 3 uur terug.

Wandelen in het Zuidwest van Sardinië

Hotel Parco Torre Chia

Oude Romeinse weg langs de kust van Pinus Village naar Chia

Deze prachtige panoramische wandelroute langs de zuidkust van Sardinië is perfect indien je een eenvoudige wandeling of tocht per mountain bike wil maken, ook met kinderen. De route brengt je naar de baai van Torre Chia met glashelder water.

Korte wandeling naar de droombaai van Ferraglione bij Chia

Een wandeling van goed een uur naar een verlaten strand, dat kan ook in Chia. Achter Cala Cipolla leidt een eenzaam wandelpad eerst naar een vuurtoren en vervolgens langs de kust naar Cala Ferraglione. Het pad eindigt bij een nauwelijks bezochte baai. Het strand met grof zand en grillige rotsen in het water biedt een wonderbaarlijke onderwaterwereld en is ook een paradijsje voor snorkelaars!

Naar de Piscina Irgas-waterval bij Villacidro

Het Sardijnse berglandschap en de waterwereld kan worden ervaren in het prachtige Monte Linas-gebergte bij Villacidro. De eerste fase is vrij eenvoudig, fase twee is een stuk steiler... Doel: De machtige vallei van de Piscina Irgas, waarin de kleine Orrida-rivier zich spectaculair stort in een diepte van meer dan 45 meter.

Wandeltocht naar droombaai Cala Domestica

Als een reis door de tijd door de jonge geschiedenis van Sardinië - waar ooit mijnwerkers werkten en de diepe kloven van de Sardijnse bergen in werden gedreven, ligt vandaag een van de mooiste baaien in het zuidwesten van Sardinië. Uiteraard is een uitgebreide zwemstop hier verplicht!
Meer informatie over de wandeltocht naar Cala Domestica

Monte Arcuentu - De berg van de Costa Verde

Het is de lokale berg aan de Costa Verde - Monte Arcuentu - waarvan de enorme basalt-punt zichtbaar is vanaf de kust, maar ook vanaf de Campidano-vlakte in het binnenland. De aanvankelijke onverharde weg gaat eerst bergopwaarts, maar dat verandert snel! Monte Arcuentu - Een steile tocht op de lokale berg van de Costa Verde

Riu Alinu - Waterval in de jungle van Is Cannoneris

Een schitterende wandeltocht die je kunt maken in de bergen ten zuiden van Cagliari is naar de waterval Riu Alinu. Een pittig parcour waarbij aan het einde van de route een klein paradijs je opwacht! Riu Alinu - Een waterval in de jungle van Is Cannoneris

Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Hulp gewenst bij het vinden van een fijne accommodatie voor jouw wandelvakantie op Sardinië?
Vertel ons over je vakantiewensen; wij geven je graag persoonlijk advies.

Timo
Sardinia4all
Wandelen (Shutterstock)

Wandelen op Sardinië

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK