Beleef uniek Sardinië

Naar Cala Luna vanuit Buchi Arta - geweldig alternatief via de kustroute vanuit Cala Fuile

Deze route door het binnenland van Cala Gonone is een gevarieerd, landschappelijk alternatief voor de kustwandeling van Cala Gonone naar Cala Luna. Na een avontuurlijke smalle bergweg, gaat de route via paden langs de steile wanden van S'Iscala 'e S'Iscra verder naar het dal van Codula di Luna tot aan het droomstrand van Cala Luna aan de baai van Orosei. Terug over de rotsspleet Scala e Sarca naar Buchi Arta.

Alleen al de rit naar het startpunt van deze tour is speciaal: een geasfalteerde weg bestaande uit een enkele rijstrook, die zich vastklampt aan de kale kalkstenen rotsen dwars door een spectaculair landschap met unieke uitzichten op de kust.
Vanaf de toegang SP26 van Dorgali naar Cala Gonone wijzen de borden in de richting van Nuraghe Mannu. Op de weg richting Ghivine sla je linksaf richting Buchi Arta en vervolg je de route via een overharde weg. Enige rijvaardigheid is vereist op deze 1-baans weg, vooral bij tegenliggers. Voor de grote houten borden "Cuiles Anzellu Buchi Arta" leidt een pad naar links naar een herderstuin ( Ovile Buchi Arta ). Hier kun je de auto parkeren.

Een ongemarkeerde, maar nauwelijks te missen afdaling leidt vanaf hier steil en rotsachtig de berg af. Eerst zonder schaduw, dan door een bos van steeneiken, over puinvelden, door een spleet en dan spectaculair bergafwaarts op een enkel pad. Het uitzicht is adembenemend! Geen wonder dat zoveel vrije klimmers stoom afblazen op de hellende kalkstenen muren.

Na drie kwartier steile afdaling wordt het dal van de vallei bereikt. De Codula di Luna-kloof heeft nu veel minder water dan in de oertijd, omdat gedurende miljoenen jaren erosie bij de Golfo di Orosei heeft uitgehouwen als Zwitserse kaas. Vooral in de winter en het voorjaar kan de vallei nog steeds grote hoeveelheden water vervoeren.

Vanaf hier wijst de natuur de weg. Afhankelijk van het seizoen en het waterpeil gaat het door oleanders en weilanden met eeuwige bloemen op paden die de rivier heeft vrijgelaten, langs de Codula di Luna-vallei. Let onderweg op een grote spleet in de noordelijke muur aan de linkerkant: hier leidt de weg terug.
Na een makkelijke wandeling van iets minder dan een uur heb je je bestemming voor vandaag al bereikt: de prachtige zandbaai van Cala Luna met zijn kiezelzand, de steile wanden die door wind en golven worden uitgeloogd en de spectaculaire rotsgrotten.

Deze baai is adembenemend!

Het prachtige en populaire strand is een van de ansichtkaartlocaties op Sardinië. Het daadwerkelijke hoogtepunt van Cala Luna zijn echter de steile rotswanden in het noordelijke deel van de baai, gladgestreken door wind en weer en harmonieus in het ivoorwitte kiezelzand en de turkooisblauwe zee duikend. In deze rotswanden groef Moeder Natuur bijna dertig meter diep in de rots zes indrukwekkende karstgrotten.

Op een gegeven moment ga je terug tot aan het punt Scala e Sarca . Een tegel op de spleet geeft het pad aan: "Scala e Sarca Buchi Arta". Vanaf nu gaat het bergop! Gelukkig in de schaduw, want in de middag is er geen direct zonlicht meer in de smalle kloof. Na de korte maar steile klim op een oud ezelpad, leidt het pad door een schaduwrijk kurkeikenbos - zonder enige markering maar nauwelijks te missen - en na 45 minuten klimmen tref je de verharde weg richting het startpunt.

Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Vanuit Buchi Arta naar Cala Luna - Alternatief voor een kustwandeling

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK