Beleef uniek Sardinië

Traditionele gerechten uit Sardinië

Op Sardinië kun je naast mooie wijnen ook volop genieten van heerlijk eten. Van salumi e formaggi tot overheerlijke pasta's, vleesgerechten en zoete dolci. De meeste traditionele gerechten bestaan uit een combinatie van eenvoudige ingrediënten, waarbij de keuken is geïnspireerd op het leven van de herders. Proef tijdens je vakantie zeker deze meest traditionele gerechten uit Sardinië. Buon appetito!
malloredus - pastagerecht met salsiccia - sardinie (1).png

Malloreddus con Salsiccia

Malloreddus, ook wel "gnocchetti sardi" genoemd, is een kleine pastasoort. Deze kun je als kant-en-klare pasta verkrijgen in de supermarkt, maar als je ze zelf maakt zijn ze natuurlijk nog veel lekkerder! Op Sardinië worden de Malloreddus in een tomatensaus met traditionele salsiccia (worst) geserveerd. Bestel tijdens je vakantie dan ook zeker een keer dit gerecht!
Speenvarkentjes aan het spit

Porcheddu

Een gerecht dat op iedere keukentafel staat tijdens de feestdagen en bijzondere gelegenheden is "porcheddu arrosto", oftewel speenvarken aan het spit. Urenlang worden de varkentjes boven het vuur geroosterd. De mannen houden het proces goed in de gaten - uiteraard onder het genot van een glas wijn en veel gezelligheid. Zodra het vlees gaar is, wordt de porcheddu met behulp van een heggenschaar in stukjes 'gesneden' en geserveerd op een bedje van takjes mirto. De buitenkant is lekker knapperig, maar tegelijkertijd blijft het vlees ("la polpa") heerlijk sappig. Zeker het proberen waard!

culurgionis pasta - sardinie.png

Culurgiones

Dit gerecht kun je eigenlijk een beetje vergelijken met de bekende ravioli. Het is namelijk een gevulde pasta die wordt geserveerd in een heerlijke tomatensaus. De Culurgiones zijn van origine typisch voor de oostelijke Ogliastra-streek. Hier vullen ze de pasta met aardappelen, knoflook, een jonge pecorino-kaas en munt (in tegenstelling tot de andere streken, waar ze de Culurgiones alleen met aardappel vullen). De finishing touch van dit traditionele gerecht: een royale hoeveelheid pecorino kaas.

Pani Frattau

De herderstraditie van Sardinië komt duidelijk naar voren in dit gerecht, dat typisch is voor het Barbagia-gebied. Het gerecht bestaat hoofdzakelijk uit laagjes traditioneel Carasau-brood. Dit lichte, knapperige en flinterdunne brood werd vroeger door de herders mee de bergen in genomen wanneer ze daar wekenlang verbleven. Voor de bereiding van dit gerecht wordt de pane carasau in een warme schapenbouillon geweekt. Vervolgens wordt ieder laagje afgewisseld door tomatensaus en een pittige pecorino-kaas, en vervolgens bovenop een heerlijk eitje. Pani Frattau is eigenlijk een heel eenvoudige maaltijd, maar vult goed en is zeer smakelijk.
Hotel Aquae Sinis

Bottarga

Eerlijk is eerlijk: bottarga is niet direct een gerecht, maar een typisch Sardijns ingrediënt dat geraspt in diverse pastagerechten verwerkt wordt. Bottarga zijn de eitjes van de harder (bottarga di muggine). Deze worden gezouten en tussen houten planken geperst en vervolgens op koele plek gedroogd. Je kunt de kuit zowel als heel stuk als geraspt kopen. Bezoek tijdens je verblijf zeker een trattoria of ittiturismo en bestel een bord spaghetti alla bottarga!
overheerlijke sebadas (seadas) gevuld met kaas en honing - sardinie.png

Seadas

Heb je na de antipasti, primi en secondi nog een plekje over voor een dolce? Probeer dan zeker de seadas! Dit dessert bestaat uit deeg gevuld met pecorino-kaas, dat vervolgens gefrituurd wordt. Het gerecht wordt bedruppeld met honing. Een heerlijke combinatie van zoet en zout!
Foto Marieke

Als bewoner van het eiland weet ik als geen ander wat Sardinië je te bieden heeft. Wij jij tijdens jouw vakantie ook unieke culinaire plekjes ontdekken? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK