Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Iconen van Sardinië: Wat is typisch voor Sardinië?

Wat is typisch voor Sardinië? Waar staat het eiland om bekend? Ontdek op Sardinia4all.com alles over de iconen van uniek Sardinië.
Strand (Shutterstock)

Stranden

Sardinië staat op de eerste plaats bekend om haar stranden. De 1800 kilometer lange kustlijn wordt versierd door hagelwitte stranden en waanzinnige baaien. Niet voor niets wordt het eiland iedere zomer druk bezocht door talloze strandvakantiegangers die op zoek zijn naar een mooi plekje om hun handdoek neer te leggen. Wil jij ook genieten van een strandvakantie? Ga dan ook zeker op ontdekking langs de kust en bezoek iedere dag een nieuwe inham voor een duik in een ander stukje helderblauwe zee!

Barumini - Nuraghe

Nuraghe

Sardinië is ook het land van de Nuraghe. Over het hele eiland zijn restanten van deze kegelvormige verdedigingswerken te vinden.
Van de ruim 7000 nuraghe kan een aantal ook bezocht worden. Ben je tijdens jouw reis door Sardinië in de buurt van Barumini, neem dan zeker een kijkje bij het meest complete exemplaar: Nuraghe Su Nuraxi.
Bue Marino grotten in Cala Gonone

Grotten

Er zijn vele grotten op het eiland en veel daarvan kun je ook bezoeken. De grotten van Neptunes in Alghero, die je enkel kunt bereiken over zee of via een uit de rotsen gehakte trap van 655 treden, is veruit de bekendste. Andere prachtige exemplaren, maar dan in het oosten, zijn de grotten van Ispignoli en Bue Marino. Reis je door het zuiden van Sardinië? Breng dan een bezoek aan de grotten van Is Zuddas , vlak bij Santadi.
Flamingo

Flamingo's

Op het eiland zijn er diverse zoutmeren waar je met een beetje geluk de sierlijke roze flamingo's kunt spotten. De volgens vliegen op en af naar de diverse zoutmeren, dus wanneer je ze precies kunt aantreffen is moeilijk aan te geven. De plekken waar je de meeste kans hebt om de flamingo's te spotten, zijn de Stagno di Cabras in het westen, Stagno di Molentargius in Cagliari in het zuiden, en de meren van San Teodoro in het noordoosten.
Sant Efisio (Foto S4A)

Evenementen

Op het eiland wordt veel waarde gehecht aan dorpsfeesten en evenementen. Deze gaan vaak gepaard met traditionele kostuums die voor een kleurrijk spektakel zorgen, dans, zang en natuurlijk mangiare (eten). Leuke en bekende evenementen die je tijdens jouw vakantie op Sardinië kunt bezoeken, zijn bijvoorbeeld Sant'Efisio in Cagliari, La Sartiglia in Oristano, Girotonno op het eiland van San Pietro of Barbagia in Autunno in de herfst.
Kurkproduktie

Kurk

Sardinië is een van de belangrijkste producenten van kurk (sughero). Dat heeft het eiland te danken aan de vele kurkeiken die op het eiland groeien. Neem maar eens een kijkje in Calangianus, in het noorden van het eiland. Hier bewaren de bomen het kleine geheim voor bijvoorbeeld een goede wijn: kurk! Iedere boom wordt om de 10 à 12 jaar van zijn schors ontdaan. Er zijn dan ook talloze kleine bedrijfjes die bezig houden met het ontschorsen van de kurkeiken en deze vervolgens verwerken tot een flessenkurk, souvenir of bijvoorbeeld als "dienblad" om het traditionele gerecht porcheddu op te serveren.

kazen uit sardinie - pecorino.png

Pecorino

De allerlekkerste schapenkaas vind je op Sardinië: pecorino sardo! Op het eiland zijn dan ook niet voor niets zoveel schapen. Pecorino is één van de oudste kaassoorten ter wereld. Zoals talloze producten maken vele Sardijnen deze kaas natuurlijk gewoon zelf van hun eigen schapenmelk. De pecorino is niet alleen als jonge kaas verkrijgbaar, maar ook als semi- stagionato en stagionato. Deze laatste is een hele oude kaas en heerlijk pittig qua smaak (tip: overheerlijk in combinatie met een glaasje Cannonau!). Heb je wel eens gehoord van de scherpe schapenkaas casu marzu? Dit is de "wormenkaas", die feitelijk ontstaat doordat men deze extreem lang laat rijpen totdat de larven van de kaasvlieg zich in het schapenkaasje nestelen. De verkoop van casu marzu is niet meer toegestaan, maar de Sardijnen trekken zich daar weinig van aan en maken deze pittige kaas gewoon in huis.
klederdracht sardinie - sardinia4all.png

Blue Zone

Een bijzonder feitje: het eiland maakt deel uit van de Blue Zones van de wereld. Dit zijn slechts 5 plekken op aarde waar men langer, vitaler en gezonder leeft. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de pure manier van leven. Het geheim? Dagelijks lange wandelingen, het eten van verse producten uitsluitend afkomstig van het eigen stukje land en natuurlijk volop genieten van la famiglia en amici.
Foto Marieke

Als bewoner van het eiland weet ik als geen ander wat Sardinië je te bieden heeft. Wij jij tijdens jouw vakantie ook kennis maken met de iconen van Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!