Beleef uniek Sardinië

Het Italiaanse dorp

Sardinia4all op reis naar Sardinië - Deel 3

Wij, de reisexperts van Sardinia4all, gaan jaarlijks met ons team naar Sardinië. Het doel? Ons gezicht laten zien bij accommodaties waar we mee samenwerken, de opmerkingen van onze klanten doornemen met de accommodatie en bespreken of onze bevindingen nog steeds kloppen. Natuurlijk gaan we ook rondkijken bij nieuwe accommodaties waarmee we een nieuwe samenwerking aan gaan én willen we zelf inspiratie opdoen, zodat we ook het komende jaar weer kunnen doen wat wij onze klanten beloven: een unieke reis op maat samenstellen. In deel 3 van onze werkweek bezoeken we kleine dorpjes in het binnenland waaronder natuurlijk Het Italiaanse dorp Ollolai!

De Italiaanse dorpen in het binnenland

Dit deel van de reis stond in het teken van het bergachtige binnenland van de provincie Nuoro. Tijdens een verblijf in deze Blue Zone kun je het échte Sardinië beleven – en dat merkten wij ook tijdens onze bezoeken. Elke host van een kleinschalige agriturismo of B&B vertelde vol trots over het leven in “hun” Sardinië en stond erop dat wij een minimaal één lokale lekkernij, zoals bijvoorbeeld een zoet hapje of huisgemaakte wijn proefden tijdens ons bezoek. Zo mochten we van Giovanni niet vertrekken voordat we twee van zijn zelfgemaakte grappa’s hadden geprobeerd (…om 15.00 uur ’s middags).

Een van de hoogtepunten van deze werkweek was ons bezoek aan Ollolai, het Italiaanse dorp dat afgelopen zomer werd gepromoot op initiatief van de burgemeester. Van de collega’s waren er drie die deze serie over de huizen voor één euro van begin tot eind hadden gevolgd en zij stonden dus te springen om het dorpje in het echt te zien.

Burgemeester Efisio & Vermentino op 't plein

We arriveerden tegen het einde van de middag in het bergdorpje, waar we werden onthaald door burgemeester Efisio. Hij had ons uitgenodigd in het gemeentehuis om te praten over het promoten van het toerisme in Ollolai. Na afloop van onze ontmoeting en een snelle fotosessie besloten we te proosten op een mooie dag met een glas Vermentino in het lokale kroegje aan het centrale plein. Blijkbaar was dit een hele happening voor de inwoners, want toen er vier vrouwen in de bar met alleen maar mannen binnenstapten viel iedereen stil. Die rust was echter van korte duur: zodra wij met een glas wijn stonden, werden we met vragen bestookt en toen de glazen leeg waren, kregen we meteen een nieuw glas in onze handen geduwd. In no time waren we beste vrienden met het halve dorp.

Bekijk alle items

Ik eet bij mijn schoonmoeder en jullie kunnen mee-eten

Toevallig bleek de beheerder van onze B&B ook in de bar te staan, dus die nam ons vervolgens mee naar zijn huis. Tijdens deze korte wandeling liep er ineens nog een man mee, Antonio, die doodleuk zei: “Jullie gaan zo met mij mee, ik eet bij mijn schoonmoeder vanavond en jullie kunnen aanschuiven.” Wij sputterden in eerste instantie tegen en legden hem uit dat we het prima vonden om met z’n viertjes in de lokale pizzeria te eten, maar Antonio accepteerde geen tegenspraak. En omdat het onbeleefd is om af te (blijven) wijzen als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, liepen wij achter hem aan richting het huis van zijn schoonmoeder. Ondertussen belde hij haar gauw nog even om te laten weten dat hij naar haar onderweg was met vier Nederlandse vrouwen.

Worsten, kazen, brood en wijn

Nadat we kennis hadden gemaakt met de piepkleine nonna kregen we meteen een tafellaken, borden, bestek en glazen in onze handen geduwd – of we even de tafel wilden dekken. In de kleine keuken werden extra stoelen geplaatst, zodat we allemaal aan konden schuiven. In no time stond de tafel vol met lokale worsten, hammen, kazen, flessen wijn en brood. Deze hapjes werden gevolgd door een eenvoudige maar zéér smakelijke stoofschotel van het omaatje – al met al een fantastisch maal waar geen pizzeria tegenop kon! Antonio stond na afloop van het eten al te gebaren dat we mee moesten naar de bar voor een kopje koffie, maar wij konden nonna natuurlijk niet met de afwas laten zitten. Dus: wij stroopten onze mouwen op om de tafel af te ruimen en in een paar minuten was de keuken weer in haar oude staat hersteld.

Na een uitgebreid afscheid van nonna werden we door Antonio en zoon Marco meegenomen naar de bar om nog één afzakkertje (vooruit, misschien twee) te doen. Dat we de volgende ochtend door een foutje van de B&B onder ijskoud bergwater moesten douchen was misschien maar goed ook – zo konden we de volgende dag toch weer fris en fruitig aan het vervolg van de route beginnen…

A presto!

Binnenkort: Werkweek Sardinië deel 4 - Wat een eiland!

Hulp gewenst bij het samenstellen van een mooie rondreis of vakantieverblijf op Sardinië?
Vertel ons over je reiswensen; wij kennen Sardinië als geen ander!

Het team van Sardinia4all

OK