Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Sardinia4all op reis naar Sardinië - Deel 2

Wij, de reisexperts van Sardinia4all, gaan jaarlijks met ons team naar Sardinië. Het doel? Ons gezicht laten zien bij accommodaties waar we mee samenwerken, de opmerkingen van onze klanten doornemen met de accommodatie en bespreken of onze bevindingen nog steeds kloppen. Natuurlijk gaan we ook rondkijken bij nieuwe accommodaties waarmee we een nieuwe samenwerking aan gaan én willen we zelf inspiratie opdoen, zodat we ook het komende jaar weer kunnen doen wat wij onze klanten beloven: een unieke reis op maat samenstellen. Lees vandaag in deel 2 over wat wij tijdens zo’n werkweek doen en meemaken.

Bijzondere badgast

Vandaag bezoeken we kindvriendelijke residences, boetiekhotelletjes vlak aan de kust en échte agriturismo’s met knorrende zwijntjes bij het zwembad.

Een vrolijke beestenboel

Na het verkennen van het zuiden stapten we weer in de auto om vanuit het zuidoosten omhoog te rijden, door de schitterende en ongerepte Ogliastra-regio. Onderweg stond een kennismaking bij échte agriturismo’s, kindvriendelijke residences en boetiekhotelletjes vlak aan de kust op het programma. Tijdens een bezoek aan een nieuw adresje in de buurt van Costa Rei, stonden we tijdens het wachten op de host in de tuin ineens oog in oog met een paard. Nog geen twee seconden later zagen we ineens vrolijk knorrende zwijntjes vlak langs het zwembad rennen. Op dat moment kwam de goedlachse host Michele aanlopen: “Ciao! Ja, die lopen hier niet als er gasten zijn hoor, maar aangezien wij nu gesloten zijn... Zij worden vrolijk van het rondrennen en wij worden vervolgens vrolijk als ze op ons bord liggen!”

Aan zee in Bari Sardo

In deze streek van Sardinië kun je volop genieten van lang uitgestrekte stranden en ook midden in de zomer is het er niet al te druk. Een heerlijke plek!

Een heerlijke plek vlak bij het strand

We arriveren wat eerder dan gepland dus besluiten om door te rijden naar Arbatax. Daar hebben we tenslotte ook diverse accommodaties en het is altijd leuk om de eigenaren weer even te hebben gezien. Aangezien we er nu toch zijn pakken we ook gelijk de rode rotsen van Arbatax nog even mee. Een bekende trekpleister aan de oostkust. Tegen het einde van de dag rijden we gezamenlijk richting Bari Sardo voor een bezoek aan het strand en de Torre van Bari Sardo. Het weer is ook in oktober nog prachtig. Er zit dan ook nog aardig wat volk op het strand. Wat een heerlijke plek! Ook de nacht brengen we hier door, in een sfeervol hotelletje waar een heerlijk Italiaans diner geserveerd werd aan tafeltjes rondom het zwembad. Voor even leek het wel vakantie!

Het ruige binnenland

Zo sta je aan een schitterende kuststrook en zo bevind je je midden in de bergen... Dit maakt het eiland Sardinië bijzonder.

Het verrassende binnenland van Sardinië

Na een stevig ontbijt reden beide auto’s richting Urzulei, waar een van de wandelpaden naar de spectaculaire Su Gorropu-kloof begint. Marieke kende hier nog een ander prachtig plekje, Sa Portisca genaamd, dat ze graag met de rest van het team wilde delen. Na een enerverende rit met twee relatief kleine autootjes over een vrij heftig off-road parcour met diepe, diepe afgronden, kwamen we aan bij een authentieke herdershut. Een eindje verderop was een voederplaats voor herten. Wij misten de dieren helaas, maar genoten wel van de prachtige natuur! Wel moesten we even onze klamme handen laten drogen voordat we weer aan de onverharde weg terug begonnen… Volgende keer misschien toch een 4x4 huren?

Slapen bij de boer

Italië is een land rijk aan agriturismo's. Vandaag slapen wij in zo'n prachtige boerderij in het binnenland van Sardinië.

Een bonte verzameling aan dieren

De volgende overnachting was in een agriturismo in Dorgali. Een agriturismo is een boerenbedrijf dat in tweede instantie zich (ook) is gaan richten op gastenverblijven. Je vindt in zo’n agriturismo daarom vaak een bonte verzameling aan dieren, zoals paarden, honden, geiten, ezels en schapen, eenden… Maar bij aankomst bij ons plekje voor die nacht werden we door wel heel bijzondere gasten onthaald: een stuk of tien kleine kittens! Gastvrouw Lucia vertelde dat in het begin van de zomer verschillende katten waren geboren, die vervolgens het hele seizoen door de gasten vertroeteld werden. Nu, een paar maanden later, zijn ze vervolgens zo tam geworden dat ze binnen twee tellen op je schoot of onder je bed zaten.

Culinaire verrassing

Op Sardinië kun je ook heerlijk eten. Verblijf je in een agri dan komen de meeste producten van eigen land of zijn zelfgemaakt. Buon appetito!

Een spannende tocht in het donker

Jammer genoeg was het restaurant van onze agriturismo die avond gesloten en daarom besloot ons team om bij een agriturismo een paar honderd meter verderop te gaan eten. Omdat we die dag al vele kilometers in de auto hadden afgelegd, waren we blij dat we zo dichtbij toch een restaurant hadden weten te vinden. Na een snel telefoontje kregen we te horen dat we van harte welkom waren als we het geen probleem vonden om te eten wat de pot schaft. Vol goede moed besloten wij om lekker even de benen te strekken. Tenslotte: het is maar 600 meter en we zijn nog jong! …toch? Nou, na 200 meter stond de helft van het team al te puffen. Wat bleek? Het was inderdaad maar 600 meter, maar wel bergop! Omdat wij ons niet wilden laten kennen, besloten we om gewoon door te zetten. Team Sardinia4all vervolgde dus de tocht over een stikdonkere weg, die enkel werd verlicht door de zaklamp van de laatste telefoon met nog een paar procent aan batterij.

Fantastische producten van eigen land

Na wat voelde als 4 kilometer in plaats van 600 meter stonden we bovenaan de heuvel, hijgend en totaal oververhit. De eigenaresse stond klaar om ons naar onze tafel te brengen, maar was wel compleet verrast door onze sportieve onderneming: “Hè? Jullie zijn komen lopen? Dat meen je niet! Nou, geen zorgen, ik breng jullie straks wel weer naar beneden in mijn auto.” Hoewel we tijdens het diner nog te maken kregen met een gigántische sprinkhaan, die wederom voor veel hilariteit aan tafel zorgde toen we net weer waren afgekoeld van de tocht, hebben we hier fantastisch gegeten. Olijven van eigen land, zelfgemaakte prosciutto en andere vleeswaren en kaas, gevolgd door een eenvoudige maar smakelijke pasta… Een koffietje en crema di limoncello toe… Heerlijk!
(En voor de nieuwsgierige lezer: uiteraard zijn wij vol goede moed op eigen kracht te voet weer veilig aangekomen bij onze kamers. De terugweg bergaf ging gelukkig stukken sneller dan de heenweg…)

A presto!

Binnenkort: Werkweek Sardinië deel 3 - Italiaanse dorpen en Ollolai

Hulp gewenst bij het samenstellen van een mooie rondreis of vakantieverblijf op Sardinië?
Vertel ons over je reiswensen; wij kennen Sardinië als geen ander!

Het team van Sardinia4all

Misschien vind je dit ook leuk:

Sardinia4all op reis naar Sardinië - Deel 1 - Van Cagliari naar Villasimius
Accommodaties op Sardinië
• Een vrijblijvend reisvoorstel ontvangen voor jouw vakantie op Sardinië