Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Tomba dei Giganti op Sardinie

De reuzengraven (Sardinisch: tumbas de sos zigantes / is gigantis) zijn collectieve graven uit de Bonnanaro-cultuur (2200–1600 voor Christus) en zijn overal op Sardinië te vinden. De meeste van deze majestueuze grafmonumenten bestaan ​​uit monolieten die in de grond zijn gedreven behoren tot de laatste megalithische systemen van Europa.
Tomba dei Giganti Coddu Vecchju

Structuur en gebruik

Deze begraafplaatsen bestaan ​​in wezen uit een grafkamer tot 30 meter lang en tot 3 meter hoog. De grafkamer was oorspronkelijk bedekt door een heuvel. De voorkant werd begrensd door een soort halve cirkel, met in het midden soms wel 4 meter hoge sierlijke steen, waarvan de opening in het onderste gedeelte de poort naar de doden vertegenwoordigde. Er zijn twee verschillende soorten constructies. De oudere bevatten systemen met verticaal gepositioneerde monolieten. In latere systemen bestaat de voorkant uit een vierkante gevel van machinaal bewerkte en gelaagde steenblokken, die in het midden aanzienlijk verhoogd was. In totaal zijn er 321 graven bewaard gebleven, waarvan sommige indrukwekkend zijn. We hebben er twee bezocht.

tomba dei giganti pascaredda, archeologische  site nabij luras.png

Tomba dei giganti di Pascaredda

Het gigantische graf ligt ten zuidwesten van Calangianus, op 45 minuten van Olbia . Het complex behoort tot de oudere met opgezette monolieten. Deze vormen een ongewoon brede exedra van ruim 18 meter. Ook de portaalsteen met het gebruikelijke frame-reliëf is ongewoon breed. Omdat de steen kort is, is het open alsof er geen bovengedeelte bestond. De grafkamer erachter is een langwerpige kamer die was bedekt met lateien, waarvan 12 platen nog bewaard zijn gebleven.

reuzengraf coddu vecchiu vlak bij prisgiona nuraghe - sardinie

Tomba dei giganti di Coddu Vecchiu

In Noord-Sardinië, op ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Arzachena, ligt vlak bij de Domus de Janas en nuraghe Albucciu, Coddu Vecchiu, één van de meest complete Reuzengraven. In dezelfde streek bevinden zich de Tomba dei Giganti di Li Lolghi en Necropoli di Li Muri. De necropolis van Li Muri wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld in de Gallura.

Tomba di Giganti Is Concias - Quartucciu

Tomba Dei Giganti di Is Concias

Het graf bevindt zich op de westelijke helling van het Sette Fratelli-gebergte en is binnen 40 minuten te bereiken vanaf Cagliari . Het complex behoort tot een latere gebouwde vorm van de Tomba dei Giganti en heeft een gemetselde gevel. In het midden van de ca. 10 meter brede halve cirkel is de ingang van de 8 meter lange grafkamer. Aan de rechterkant van de ingang staat een cultsteen, die waarschijnlijk een godheid vertegenwoordigt. De hoogte van de grafkamer met spits dak neemt naar achteren af van maximaal 2,10 meter bij de ingang tot minimaal 1,70 meter aan het einde.
Timo

Wil je tijdens jouw vakantie op Sardinië ook kennis maken met de archeologie? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Timo G. Lutz
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!