Beleef uniek Sardinië

Wandelen op Sardinië: Een waar wandelparadijs tussen berg en zee

In de Supramonte van Urzulei ligt - op de weg van Urzulei naar Dorgali - het natuurreservaat Sa Portisca. Hier kun je op een hoogte van 800 meter een kijkje nemen bij de Oasi faunistica del cervo sardo (oase voor de Sardische herten) en de authentieke herdershutten, maar ook een prachtige natuurwandeling maken op een hoogte van 800 meter. Sa Portisca, een waar wandelparadijs op Sardinië tussen berg en zee.

Het "echte" Sardinië

Als je het over Sardinië hebt denken de meesten direct aan zomer, zee en zon. Het eiland biedt echter ook talloze mogelijkheden aan de actieve vakantiegangers, waaronder ook aan wandelaars. Volg maar eens vanaf de kust 1 van de landweggetjes en voordat je het weet bevindt je je in het “echte” Sardinië. Een nog geheel te ontdekken deel van het eiland met een ongerepte natuur, kleine bergdorpjes, vele tradities en bijna geheime wandelroutes. Sa Portisca is hier een prachtig voorbeeld van.

Fantastisch uitzicht over een groen dal

Het natuurpark Sa Portisca ligt aan de SS125. Je kunt de afslag eigenlijk niet missen dankzij de drie hoge menhirs die langs de weg geplaatst zijn. Mocht je een kortere route willen wandelen dan kun je de eerste paar kilometer tot aan de “entree” eventueel ook met de auto afleggen. De weg is over het algemeen genomen prima, maar kan door regenval het ene jaar wat hobbeliger zijn dan het andere jaar. Het uitzicht onderweg over het groene dal is fantastisch en met een beetje geluk kom je ook kuddes geiten tegen die hier in alle vrijheid rondlopen.

Herten, moeflons, wilde zwijnen, vossen en adelaars

Vlak voor de ingang van de oasi zijn enkele parkeerplekken en vind je een groot bord met informatie over Sa Portisca en het hertenkamp. Het circa 10 hectare grote natuurreservaat heeft haar naam te danken aan de herintroductie van de Sardische herten na het uitsterven van dit diersoort rond de XX eeuw. Naast herten is Sa Portisca ook een thuishaven voor vele andere diersoorten, waaronder moeflons, wilde zwijnen, vossen en adelaars.

Traditionele herdershutjes in de Barbagia

Als je een paar meter verder door wandelt zie je links een prachtig eerste exemplaar van een coile. Coiles zijn typisch voor de Barbargia streek en dienden in het verleden als schuilplaats voor herders die vaak dagenlang onderweg waren met hun vee. De cirkelvormige hutjes werden opgebouwd uit kalksteen en bedekt met voornamelijk jeneverbestakken. Binnen kon een vuurtje aangestoken worden wat diende als warmtebron, maar waar ook om het vlees makkelijk te roosteren. Inmiddels zijn de herders teruggekeerd naar hun huisjes in de dorpen. Diverse herdershutjes staan nog her en der verspreid over het eiland en worden nu nog gebruikt door toeristen die een herdershuttocht te voet door Sardinië afleggen.

Bospad door een ruige natuur

Voorbij de hut rechtdoor bevindt zich het “huis” van de boswachter. Met een beetje geluk is hij thuis en krijg je - net als ik - een bekertje eigen gemaakte rode wijn aangeboden. Direct naast het huis bevinden zich de voederbakken van de herten. Wil je deze bijzondere dieren graag in levenden lijve ontmoeten dan is het een kwestie van hier heel stilletjes afwachten. Je kunt ook besluiten om via het hertenkamp het bos in te wandelen. Dit bospad is prima en leidt je dwars door een zeer mooi en natuurrijk deel van Sardinië. Onderweg is het genieten van prachtige vergezichten en een aangename stilte!

Wow!

Een andere zeer indrukwekkende route bevindt zich rechts van het huis van de boswachter. Je wandelt voorbij de tweede cuile op het terrein en aansluitend kun je de kleine bordjes volgen naar een schitterend panoramisch punt. De wandelroute is met goede wandelschoenen aan prima te doen, maar heeft ten opzichte van het bospad wat meer keien. Na een klein half uur wandelen door de natuur kom je aan op werkelijk een unieke plek. Dankzij de hoogte heb je vanaf dit punt een fenomenaal uitzicht over de vallei. Bij helder weer kun je in de verte rechts een glimp opvangen van de Su Gorropu kloof en links is Codula di Luna en de baai van Orosei te zien. Een absolute aanrader!

Wandeling Sa Portisca

• Eenvoudige wandelingen, ook geschikt voor kids en viervoeters
• Ongemarkeerde wandelroute
• Duur naar wens
• Picknickplaatsen aanwezig
• Vergeet niet om voldoende water mee te nemen voor onderweg

Hulp gewenst bij het vinden van een fijne accommodatie voor jouw wandelvakantie op Sardinië?
Vertel ons over je vakantiewensen; wij geven je graag persoonlijk advies.

Sardinia4all.com

OK