Beleef uniek Sardinië

Motorrijden langs de Middellandse Zee
Onze tips voor een perfecte motorvakantie op Sardinië

Sardinië is een waar paradijs voor motorrijders. Mooie lange kustroutes, kronkelige en verlaten bergwegen, maar ook makkelijke doorgaande wegen zorgen voor eindeloos toer-plezier op eigen niveau op het twee na grootste eiland aan de Middellandse zee. Staat Sardinië avontuurlijk ontdekken ook op jouw bucketlist en ben jij een liefhebber van motorrijden? Dan is het nu de uitgelezen kans voor jou!

Na een dag vol belevenissen op de weg vormt een verblijf in een strandhotel een ideale uitrust-locatie om aansluitend de volgende fase van jouw tour te plannen. Maar ook een overnachting in de bergen of één van de authentieke boerderijen bieden sociale hoogtepunten tijdens iedere motorreis. Wij geven je graag tips over de beste motorhotels, routesuggesties en tips voor jouw reisplanning.

Centraal en oost Sardinië

Frequente chauffeurs en bochtenverzamelaars komen op de extreme tochten door het zuiden van Barbagia, bijvoorbeeld op de route van Mandas naar Lanusei. De extreme passen in het Gennargentu vereisen veel rijvaardigheid, bijvoorbeeld van Fonni naar Seui. Ideaal ontmoetingspunt is: Sadali. Voor een verlaten route kun je het beste in de omgeving rijden van Arzana, Villagrande Strisaili en Villanova Strisaili, waar je op de weg kuddes vee of wilde varkens kunt tegenkomen.

Opgelet, vooral in het voorjaar, kunnen de bergwegen in het Sardijnse hooggebergte nog steeds winterschade vertonen, bijvoorbeeld aan de zijpassen rond Aritzo -Tascusi en in de straten van de Bruncuspina.
De rijksweg SS 125 van Baunei naar Dorgali is legendarisch onder motorrijders: eindeloze haarspeldbochten, panoramische routes met veel grip en goede asfalt, plus een uniek berglandschap dat achter elke bocht een nieuw panorama biedt. De spectaculaire bergweg is geen geheime tip, maar mag in geen enkel reisplan ontbreken. Aangezien de hoofdbelasting van het verkeer van Noord-Sardinië naar de oostkust bij Arbatax en Tortolì landinwaarts is (Nuoro) en verder op de goed ontwikkelde strada statale 389 var Nuoro-Lanusei, is de SS125 door de Supramonte grotendeels vrachtwagenvrij.

Geweldig motorrijdersresort
Bosa

Het westen

De kustweg Strada Litoranea van Bosa naar Alghero is adembenemend en spectaculair. Op de kronkelende route zijn er fantastische klifpanorama's te zien, plus veel kronkelende afwisseling - dus het is geen wonder dat de 45 kilometer lange route een van de meest opwindende wegen op het eiland is. De beste weg terug is via de niet minder fascinerende bergroute over het Montresta-bergnest.
De uitgedoofde vulkaan van Montiferru is een paradijs voor bochten in het westen met weinig verkeer en een prachtig uitzicht. Pas op in de herfst: in de steeneiken- en kastanjebossen kunnen herfstbladeren de rijervaring vertroebelen.
Aan de Costa Verde is de route van Sant’Antonio di Santadi naar Funtanazza gemakkelijk te rijden. Als je van je motor houdt, kun je het snelst in Portu Maga verder richting Guspini/Arbus! De weg langs de kust richting Piscinas gaat door twee beekjes, de route van Piscinas naar Ingurtosu is een stoffige, hobbelige helling. Voor enduro-fans is deze route bijna een snelweg!
In het achterland van de Costa Verde kun je echter echt stoom afblazen rond Arbus. Spectaculair is ook het stuk naar Buggerru en het prachtige kustgedeelte tot aan Fontanamare, een route met kliffen die steil in zee vallen. Dan terug op de route van Iglesias naar Fluminimaggiore.

Hotel La Baja aan de wilde westkust

Het zuiden

De Costa del Sud is een van de mooiste kuststroken van het eiland. Een paar kilometer ten zuiden van Pula slingert de ongeveer 20 kilometer lange panoramische route van Chia naar Porto Teulada. Bizarre steile oevers wisselen elkaar af met kleine strandbaaien, waar een kudde koeien in de zon ligt te luieren. De goed ontwikkelde weg, die afwisselend langs de kust loopt, biedt altijd unieke uitzichten: bijvoorbeeld op het fijne zandstrand van Teurredda en het helderblauwe water tot aan Capo Malfatano.
Net zo aantrekkelijk is een dagtour van Costa Rei langs de kronkelende kustlijn naar Villasimius en Cagliari - en dan terug door de smalle valleien van de Sette Fratelli.

Lu Hotel - Slim hotel op een strategisch goede locatie in het zuidwesten
Residence Baia Sana Reparata - Santa Teresa di Gallura

Het noorden en het noordoosten

Met nauwe bochten door eindeloze kurkeikenbossen gaat het rond Tempio Pausania en Aggius in het hart van Gallura. De maanvallei Valle della Luna of Piana dei Gran Sassi is ook prachtig. In de laatste ijstijd stapelden gletsjers, wind en weer hier bizarre rotsen en heuvels op. Het Limbara-massief mikt ook hoog op.
Ten zuiden van Olbia baant de rivier de Lerno zijn weg tussen de granietmassieven van Gallura in het westen en de bergketen Monte Nieddu in het oosten. De nauwelijks ontwikkelde, vruchtbare vallei leidt over kronkelende, smalle wegen hoog in de wilde bergen van Alà dei Sardi..
En omdat er hier nauwelijks verkeer is, hebben enkele motorinsiders het godvergeten gebied zelf ontdekt. De wegen zijn smal, maar nauwelijks gebruikt en de bochten van de provinciale weg hebben veel grip en weinig kuilen.
Dat verandert natuurlijk als je de hoofdwegen een beetje verlaat: weilanden, wijngaarden, kurkeikenbossen en steeneikenbossen verbergen zich op de glooiende hellingen, die toegankelijk zijn via kleine onverharde wegen en smalle straatjes - een waar paradijs voor offroad- en enduro-fans.
Het enorme kalkstenen massief van Monte Albo is het natuurlijke herkenningspunt van de Alta Baronia, het stuk land tussen Posada en Siniscola in het noordoosten van Sardinië. Het dertig kilometer lange bocht-eldorado op de noordflank van de kam, dat ook wel de "Sardijnse Dolomieten" wordt genoemd, is nog steeds een geheime tip onder motorrijders, wielrenners en dagjesmensen.

Perfect motorhotel in het noordoosten
Motor

Plan je motorvakantie!

Na een lange en mooie dag motorrijden is het fijn om aan te komen bij een goed onderkomen. Je accommodaties vooraf plannen en boeken maakt dat je overdag zorgeloos kunt rondtoeren over het mooie Sardinië. Wat je wensen voor een overnachting ook zijn wij kunnen dit voor je reserveren. Of dit nu een agriturismo of kleinschalig hotel is waarbij je je motor kunt parkeren, we geven je graag een goed advies. Ga je met een groep motorrijders op vakantie dan is een villa of vakantiehuis ook ideaal, vraag om ons de mogelijkheden!

Onze tip voor een 10-daagse motorvakantie op Sardinië
Timo

Boek je motorreis op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste optie voor je motorvakantie, het beste strand voor onderweg, de perfecte plaats om te verblijven waar je ook je motor kunt parkeren? Vraag het ons - wij weten waar je het beste met je motor terecht kunt op het mooie Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Motorvakantie op Sardinië

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK