Beleef uniek Sardinië

Korte kusttour Sa Ribba Ruia van Porto Istana naar Porto San Paolo

De ruige kust van Olbia tot Porto San Paolo is slechts op een paar plaatsen toegankelijk voor voertuigen, dus het is het beste om dit uniek mooie deel van het eiland te bewandelen!
Porto Istana - Der spektakuläre Badestrand von Porto Istana auf der Landzunge Capo Ceraso mit seinem puderweichen Sand

Droomstrand Porto Istana

Onze korte maar prachtige kusttour begint in Porto Istana met spectaculair is zwemstrand op de landtong van Capo Ceraso met zijn poederachtig zand. Er zijn voldoende parkeerplaatsen ("Parcheggio Spiaggia Porto Istana") beschikbaar op het goed ontwikkelde strand, dat ook vanuit Olbia is te bereiken met bus nummer 5.

... verder van baai naar baai

Badparadijs Porto Istana: Het ondiepe water is ideaal om te peddelen, zwemmen en wandelen, dus het is hier in ieder geval in augustus levendig. Met een paar sneakers of wandeluitrusting kun je echter gemakkelijk aan de drukte ontsnappen, omdat je het ondiepe strand naar het zuiden kunt nemen om toegang te krijgen tot nog drie baaien ten zuiden van de strandingang. Vanaf nu leidt een pad langs de kust.
In tegenstelling tot de noordelijke helft van Porto Istana, waar enkele villa's met privétoegang tot het strand a> als parelketting langs de kust liggen, is de zuidelijke helft van de baai volledig onontwikkeld.

Het verdere verloop van deze kusttour wordt snel uitgelegd: volg gewoon altijd de gebaande paden. Dit gebied was voorheen bekend als Sa Ribba Ruia, in het Nederlands "De Rode Kust", omdat roestrode rotsen en grillige riffen opstijgen uit de getijden, onderbroken door mini-baaien en grotere zandsecties: Sa Punta de su Tronadu, Sa Puzzonina e Sa Corradina zijn de Sardijnse namen van de kleine stranden. De grootste hiervan heet Sa Fenosa. Er zijn hier enkele privé eigendommen, het strand is over land niet toegankelijk voor het publiek en wordt nauwelijks bezocht. Heerlijk eenzaam, vooral in het laagseizoen!

Het kustpad leidt over het soms smalle en overwoekerde door allerlei mediterrane struikgewaspad naar Costa Corallina. Onderweg komen we nog een bijzonder gebouw tegen: een verlaten kalkoven, waarin ooit kalksteen werd verhit tot meer dan 1000 graden. De kalk, die is afgebroken tot wit poeder, wordt traditioneel gebruikt in de woningbouw en als gevelverf, gevelbekleding en als meststof in de landbouw. De snelgroeiende macchia van rotsrozen, mastiek- en aardbeibomen diende ooit als brandstof.

Vanaf hier kun je de huizen van de villanederzetting van Costa Corallina al zien, exclusieve eigendommen aan zee reiken bijna tot aan het strand, dat bereikbaar is via een niet-afgesloten tuinhek. Hier is ook de kleine jachthaven van Costa Corallina, waarover een brug leidt naar de overkant van de kleine riviermonding. Eenmaal daar leidt onze weg nog een kilometer over het strand van een hotel langs de kust naar Porto San Paolo. De ingang wordt gemarkeerd door een stenen trap. Eenmaal in Porto San Paolo leidt deze wandeltocht terug op hetzelfde pad.
Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Korte kusttour Sa Rubba Ruia van Porto Istana naar Porto San Paolo

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK