Beleef uniek Sardinië
Eco Sardinie

Ecotoerisme, Duurzaam toerisme en Slow toerisme

“Al diverse jaren is er een verhoogde interesse voor een ander soort toerisme. Zo gaan we steeds korter, maar vaker weg. De veelzijdige all-inclusive resorts blijken verleden tijd, kleinschalig en authentiek is helemaal “in“. We zijn op zoek naar een verblijf in de sfeer van het land en willen kennis maken met de lokale gebruiken en gewoontes. We kiezen bewuster, geven meer waarde aan eco, duurzaamheid en slow toerisme. Tijdens mijn bezoek aan het bosrijke plaatsje Baunei word ik overweldigd door een heerlijk “in the middle of nowhere” gevoel. Plots schieten de woorden eco, duurzaam en slow weer door mijn hoofd en vraag ik me af… Wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Een mooie reden om dit eens uit te zoeken!”

Ecotoerisme

The International Ecotourism Society geeft de volgende definitie aan ecotoerisme: “Ecotourism is responsible travel to natural areas that conserves the environment and sustains the well-being of local people and involves interpretation and education.”
Indien we dus spreken over ecotoerisme vormt de natuur de hoofdrol. We reizen verantwoord, overnachten in kleinschalige toerisme in het groen, beschermen met man en macht de natuur en sparen het milieu. Daarnaast ondersteunen we ook de lokale bevolking. Om een economisch handje bij te dragen kunnen we bijvoorbeeld boodschappen doen bij de lokale kruidenier en uiteten gaan in de plaatselijke restaurantjes. Voor de thuisblijvers slenteren we over een lokale markt waar handgemaakte producten verkocht worden in plaats van kiezen voor “china-souveniers” aangeboden in de grote warenhuizen.

Een prachtig voorbeeld van een accommodatie met ecotoerisme label in Sardinië is Bio Village Sardinna Antiga in Santa Lucia di Siniscola. Het is het eerste bio-eco-dorp in Sardinië. Volledig ondergedompeld in de natuur, zal deze accommodatie je verrassen met de schoonheid van het landschap en de uiterst originele gastenkamers gevestigd in oude nuraghe hutten. Bij de bouw is uiteraard alleen gebruik gemaakt van natuurlijke en pure materialen. Zo is ook geen moderne riolering aanwezig maar een filtersysteem. Iedere dag wordt water uit de bergen verstrekt in oude karaffen en diverse bio producten voor de verzorging van je huid. Momenteel wordt hard gewerkt aan de realisatie van een natuurlijk zwembad en een restaurant waar uitsluitend bio-producten deel uitmaken van het menu.

In het noorden van het eiland treffen we Green Park Country Lodge aan. De naam weerspiegelt de ligging 100%. Hier verblijf je midden in de natuur in moderne houten huisjes met een fenomenaal uitzicht over de groene vallei. Green Park hanteert een natuurlijke opwekking van energie en gebruikt bijvoorbeeld inductie fornuizen in plaats van gas, daarbij komt water uit natuurlijke bronnen. Op deze wijze draagt men bij aan een “Low Environmental Impact”. Vanuit de accommodatie loop je zo het bos in waar wandelpaden langs eiken, jeneverbes naar de eigen wijn- en olijfboomgaard leiden. Vele schaduwrijke hoekjes vormen hierbij een mooi plekje om uit te rusten onder een boom al genietende van totale rust en stilte midden in de natuur. Op aanvraag kan ook deel genomen worden aan een onvergetelijke bootexcursie die eigenaar Pietro met zijn eigen zeilboot verzorgd. Ook mountainbikes worden te huur aangeboden.

Duurzaam toerisme

In 2004 werd het begrip duurzaam toerisme gedefinieerd door de UNWTO ofwel United Tourism Organization. Deze vorm van toerisme lijkt wat uitgebreider maar heeft tegelijkertijd toch ook het een en ander gemeen met ecotoerisme. Ook duurzame reizigers hebben respect voor natuur en het milieu, de cultuur en zijn lokaal betrokken. Het betreft in dit geval echter niet alleen kleinschalig- maar ook massatoerisme. De onderkomens kunnen zich midden in de natuur bevinden maar ook pal aan zee. De richtlijnen voor duurzaam toerisme zijn de drie P’s die op harmonieuze wijze gecombineerd zouden moeten worden: People, Planet en Profit. People (mensen) wat aangeeft dat toerisme respect moet opbrengen voor de socio-culturele eigenheid, voor hun cultuur en de traditionele waarden. Planet (planeet/milieu) geeft aan dat toerisme gebruik mag maken van de natuurlijke rijkdommen van het land, maar ecologische processen dienen in stand te worden gehouden. Profit (opbrengst) wat zorgt voor een economische relatie.

Domu S’Antiga bevindt zich midden in een dorpje in het binnenland van het eiland en is gevestigd in een traditioneel huis uit 1800. Eigenaar Samuel heeft de woning geheel opgeknapt waarbij de authentieke vormen behouden zijn gebleven. Extra veel aandacht is geschonken aan de bio-structuur met gebruik van steen, kalk, kurk en riet. Deze elementen samen dragen bij aan een aangename temperatuur in de woning, zowel in de winter als in de zomer en met een beduidend lager elektra verbruik.

Drie authentieke landhuizen uit de 17e eeuw in het centrum van Cabras vormen samen Acqua e Sinis, aan de westkust van het eiland. Ook dit hotel is geheel gerenoveerd door de eigenaar en architect Mele met gebruik van natuurlijke materialen. De zonnepanelen zorgen voor warm water en de tuin wordt versierd door speciale plantensoorten geschikt voor een droge grond. Naast natuurlijk regenwater is extra besproeien dan ook niet nodig.

Slow toerisme

Wie kent benamingen als slow food en slow toerisme niet? Sinds enkele jaren een geliefde manier van vakantie vieren waarbij het “leven onder en als een local” de hoofdtoon voert. Een belangrijk aspect is en blijft kwaliteit. Een schitterend voorbeeld hiervan zijn diverse authentieke agriturismo’s. Overnachten op het erf bij een lokale boer waar bio-producten (slow food) van eigen land genuttigd worden. Ook in dit geval heeft duurzaamheid en respect voor het milieu wederom een belangrijke waarde. Vaak bestaat de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen of zelf mee te helpen met het plukken van druiven en olijven. Kortom, met slow toerisme hebben we de mogelijkheid om het leven van het land intens te beleven!

Op de boerderij Genna e Corte kan kennis gemaakt worden met de typische authentieke Sardijnse gerechten, bereidt met gebruik van biologische producten uit eigen omgeving. Aangezien we ons in een agriturismo bevinden, komt bij Genna ’e Corte het vlees (varken en rund) uitsluitend van eigen fokkerij. Steeds weer een verrassing door het serveren van een vast en gevarieerd menu waardoor je de heerlijke smaken van de typische Sardijnse gerechten leert kennen.

Ook in Agriturismo Guthiddai is het volop genieten van heerlijke producten die het land voortbrengt en de manier waarop deze worden verwerkt in smaakvolle gerechten. De boerderij is gelegen aan de voet van het berggebied Supramonte, het gebied dat het binnenland van Sardinië karakteriseert. Sinds de jaren vijftig is de familieboerderij actief op het gebied van veeteelt en akkerbouw. Direct achter de accommodatie bevinden zich wijnranken en olijfgaarden.

Zin in een "Go green Sardinia"vakantie? Vraag Sardinia4all naar de mogelijkheden!

bianca

Hulp gewenst bij het vinden van een accommodatie op Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen, ik geef je graag persoonlijk advies.

Bianca
Sardinia4all

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!

OK