Beleef uniek Sardinië

Ontdek de stad Cagliari

Een bezoek aan Cagliari in Zuid-Sardinië

Een bezoek aan Cagliari in Zuid-Sardinië

"Een vakantie op Sardinië is niet compleet zonder een bezoek te hebben gebracht aan de hoofdstad Cagliari. Heerlijk slenteren door de kleine steegjes in het historische centrum, shoppen in één van de winkelstraten, smakelijk dineren in een trattoria of ontspannen op het lange zandstrand; Cagliari is een bezoek meer dan waard!"

Castello

De wijk Castello is de oudste wijk van Cagliari. Deze middeleeuwse kern, gelegen zich op een heuveltop, was lange tijd het machtscentrum van de stad. Je kunt het Castello inwandelen via één van de twee stadspoorten: de poort van S. Pancrazio of via de Porta dei Leoni. In dit oude stadsdeel staan veel Romeinse en Pisaanse bouwwerken. Rondom de oude stad werd een imposante stadsmuur gebouwd. Je kunt hier meerdere paleizen en torens, zoals de Torre dell’ Elefante en de Santa Maria Kathedraal, bezichtigen. Vanaf het bastion San Remy heb je een prachtig uitzicht over de stad, het strand en het havengebied. Tevens bevindt zich hier de Cittadella dei Musei, wat vroeger een oude opslagplaats voor wapens was. Vandaag de dag herbergt het het Archeologisch Museum, het Museum van Volkenkunde, een Pinacotheek en het Nationale Museum.

Stampace en La Marina

Vanaf de wijk Castello gezien lijkt de wijk Stampace op een zee van laag gehouden huizen. Het oudste deel, het hoger gelegen deel, is het meest interessant met smalle steegjes die steil omhoog lopen richting de top van de heuvel. De kerk van S. Anna en S. Michele kenmerken het gebied, samen met het zeer oude ziekenhuis San Giovanni di Dio. Een bezoek aan het amfitheater is zeer de moeite waard.
Net voor de Via Roma ligt de levendige havenwijk Marina. Deze wijk wordt gekenmerkt door smalle straatjes en de vele restaurantjes en trattoria’s. Marina werd vroeger bewoond door vissers en zeelieden.
Desgewenst kun je het oude centrum van Cagliari ook rollend bezoeken met een Segway City Tour!

Via Roma

De Via Roma is een lange promenade langs de haven met hoge bogen, boetiekjes en oude gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. De kerk San Francesco da Paolo stamt uit dezelfde tijd. De Via Roma is tevens een belangrijke verbindingsweg naar de omliggende plaatsen zoals Capoterra en Villasimius. In de tegenoverliggende haven komen veerboten vanuit o.a. Napels en Genua dagelijks aan. Ook grote cruiseschepen varen regelmatig via de oude havenstad.

Via Manno

Deze winkelstraat loopt vanaf Piazza Yenne en gaat vervolgens over in de winkelstraten Via Garibaldi, Via Alghero, Via Dante en Via Paoli. Je treft hier veel mooie winkels aan met natuurlijk ook de grote modemerken. De meeste winkels, met uitsluiting van de grotere warenhuizen, zijn geopend van 09.00 tot 13.00 uur en 's middags vanaf 17.00 tot 20.30 uur.

Basiliek San Saturnino, Kerkje van Sant’ Efisio en de Basiliek Nostra Signora di Bonaria

De San Saturnino Basiliek is een van de oudste christelijke bouwwerken in Sardinië en stamt uit het jaar 500. Het kerkje van San't Efisio, dat is voorzien van een voorgevel in de Piemontese barokstijl uit 1800, huist het standbeeld van de heilige Efisio die jaarlijks op 1 mei vanuit de kerk naar het verderop gelegen Pula wordt gedragen.
Bonaria is de meest belangrijke katholieke kerk in Sardinië. De bouw van deze kerk heeft enkele eeuwen geduurd. De 1e steen werd gelegd op 25 maart 1704. In 2008 bezocht paus Benedictus Cagliari en hij droeg hier bovenaan de trappen de heilige mis op.

Grotta della Vipera

De zogenaamde “slangengrot” is het graf van een Romeinse vrouw van adel: Attilia Pomptilia. De grot heeft haar naam te danken aan de decoratie van 2 slangen, die volgens een oude legende het symbool zijn van vertrouwen.


Monte Urpinu

Vanaf de top van dit grote stadspark, dat is gelegen op een heuvel, heb je een prachtig uitzicht over de zee en de lagune, die wordt bewoon door tientallen roze flamingo's. Vraag ons om een ritje te reserveren met de Ape Calessino. Claudio rijdt je graag door de smalste steegjes van stad en kan dit combineren met een bezoek aan Monte Urpinu!

Castello di San Michele

In deze middeleeuwse vestiging, gelegen op de hoogste heuvel in het noordwestelijke deel van de stad, worden nu met name tentoonstellingen, feesten en congressen gehouden. Vanaf hier is een prachtig uitzicht over de stad gegarandeerd, dus vergeet je camera niet!

Exma

Het vroegere slachthuis in Via S. Lucifero, is nu in gebruik als cultuur- en kunstcentrum. Alleen de uit steen gehouwen stierenkoppen doen nog aan het slachthuis herinneren.

Botanische tuin

Aan de voet van de historische wijk Castello ligt een mooie tuin van maar liefst 5 hectare groot met planten uit het Middellandse Zeegebied, Afrika en Amerika. Het is de op drie na grootste botanische tuin in Italië.

Markt van San Benedetto

De overdekte karakteristieke markt in het centrum van de stad Cagliari is van maandag t/m zaterdag geopend van 7.00 tot 14.00 uur en biedt vele verse smakelijke Sardische producten aan, waaronder groente, fruit, vlees en vis.

Poetto strand

Poetto is hét zandstrand voor de inwoners van Cagliari. Dit strand loopt vanaf Cagliari door tot aan Quartu S. Elena en heeft een totale lengte van maar liefst 8 km. Verschillende strandtenten zijn hier het hele jaar door geopend. Wil je de stad en het strand liever onder begeleiding bezoeken? Neem dan een kijkje bij onze fietstochten door Cagliari!

Parco di Molentargius – Le Saline

De lagune “Stagno di Molentargius - Le Saline” behoort tot een natuurgebied. Vele vogels, zoals de roze flamingo’s die hier hun grootste broedplaats hebben, zijn hier het hele jaar door te vinden. Het park van Molentargius kan dagelijks te voet bezocht worden of je kunt er voor kiezen om ter plaatse een fiets te huren.

La Sella del Diavolo

Een leuke wandeling om te maken tijdens een vakantie in Cagliari is naar de Sella del Diavolo. De bekende hoge kaap - net buiten de stad gevestigd - biedt een aantal gemarkeerde wandelpaden en op de top staat je een schitterend uitzicht je te wachten! Ook met kinderen is deze wandeling prima te doen.

Overnachten in Cagliari?

Op zoek naar een logeeradresje in het zuiden van Sardinië? Sardinia4all heeft de fijnste accommodaties in het zuiden van Sardinië alvast voor je geselecteerd!

Hulp gewenst bij het samenstellen van een unieke vakantie in Zuid-Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen, ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all


Misschien vind je dit ook leuk:
Sardinië bezienswaardigheden top 10
De mooiste stranden van Sardinië
Een dagje weg op Sardinië met de kinderen
Georganiseerde excursies op Sardinië
Waarom op vakantie naar Sardinië?
Voorbereiding van jouw vakantie in Sardinië


OK