Beleef uniek Sardinië

Bezienswaardigheden Sardinië Top 10

Sardinië | Bezienswaardigheden op Sardinië

Het eiland heeft naast hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee ook meerdere interessante bezienswaardigheden. Bekijk onze Sardinië bezienswaardigheden Top 10 en ontdek de mooiste pittoreske plaatsjes, natuurschoon, grotten en historische attracties tijdens je vakantie. Wil je samen met het boeken van een verblijf ook één of meerdere dagtripjes alvast reserveren? Ontdek Sardinia4all's dagexcursies Sardinië en reserveer nog voor vertrek een plekje!

Vrijblijvend reisvoorstel aanvragen

Grotten | De grotten van Neptunus op Sardinië

Één van de vele mooie excursies die je op Sardinië kunt maken, is naar de druipsteengrotten van Neptunus, de "Grotte di Nettuno", in Alghero. Deze grot, die is versierd door vele stalactieten en stalagmieten, bevindt zich op de punt van Capo Caccia, een imposante kalksteenklip vlak bij de gezellige stad. Je bereikt de grot van Neptunus per boot vanuit de haven van Alghero of te voet via de zogenaamde "Escala del Cabirol" (geitentrap), een uit de rotsen uitgehakt parcours dat bestaat uit maar liefst 654 treden. Zowel tijdens de bootexcursie als gedurende de wandeltocht kun je genieten van schitterende vergezichten, dus hou je fototoestel bij de hand!
Alghero heeft overigens naast de grotten en haar oude historische centrum nog meer te bieden. Sardinië staat bekend om haar schitterende wateren en afwisselende kuststrook. De afgelegen baaien, inhammen, lange zandstranden en indrukwekkende klippen bij Alghero wisselen elkaar af en schenken deze kuststrook een zeer bijzonder karakter. Een bootexcursie langs de kust met het schitterende zeilschip Andrea Jensen is dan eigenlijk ook een echte must! Tip: Bekijk ook alle andere bezienswaardigheden in en rondom Alghero (Sassari)!

Nuraghe | Het Sardijnse verleden

Sardinië is het land van de nuraghe. Op het eiland zijn ruim 7000 overblijfselen uit het bronzen tijdperk te vinden. Een nuraghe is een indrukwekkend kegelvormig verdedigingsbouwwerk, gevormd door grote gestapelde rotsblokken, waarbij er geen gebruik is gemaakt van cement. Je kunt een schitterend exemplaar bezoeken in het zuidelijk gelegen plaatsje Barumini: Nuraghe Su Nuraxi. De UNESCO heeft Su Nuraxi in 1997 aan de lijst van werelderfgoed toegevoegd en uitgeroepen tot het belangrijkste monument van de oude beschaving op Sardinië. Tip: Bezoek ook het nabij gelegen natuurpark Giara di Gesturi en het themapark Sardinië in miniatuur.

La Maddalena | De bijzondere archipel van Sardinië

La Maddalena maakt deel uit van de provincie Olbia-Tempio en bestaat uit een groep van meer dan 60 eilandjes, waarvan zeven grotere: La Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Budelli, Santa Maria en Razzoli. Van de eilanden in dit natuurgebied is uitsluitend het hoofdeiland "La Maddalena" bewoond. Het heeft ongeveer 13.000 inwoners.
Het hoofdeiland, met haar vele winkeltjes en restaurantjes, is een geliefde bestemming voor een dagtrip bij vele toeristen, die het eiland bereiken door middel van een korte overtocht vanuit Palau. Om écht te genieten van dit fascinerende gebied adviseren wij om deel te nemen aan een bootexcursie voor een tocht rondom deze archipel. Je zal gegarandeerd genieten van prachtige uitzichten, rotsformaties, natuur, zee, baaien en stranden. Tip: bekijk onze bootexcursie naar de Maddalena eilanden of kies voor een Caprera snorkeltour.

Cagliari | De hoofdstad van Sardinië

Een speciale vermelding verdient de zuidelijk gelegen stad Cagliari. Je kunt hier heerlijk slenteren door de smalle steegjes, shoppen in één van de winkelstraten, smakelijk dineren in een "trattoria" of ontspannen op het lange zandstrand van Poetto. De weg direct langs het strand leidt langs schitterende zoutmeren - dé plek om sierlijke roze flamingo's te spotten.
Cagliari is een bezoek meer dan waard! De wijk Castello is de oudste wijk van de hoofdstad. Deze middeleeuwse kern, gelegen op een heuveltop, was lange tijd het machtscentrum van de stad. In dit oude stadsdeel staan veel Romeinse en Pisaanse bouwwerken, musea en torens. Rondom de oude stad werd een imposante stadsmuur gebouwd. Tip: reserveer een originele excursie om de stad te verkennen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een tochtje met de Ape Calessino van Claudio, een Segway Tour of een mooie fietstocht?

Costa Smeralda | De goudkust van Sardinië

Het hart van de Costa Smeralda, dat ook wel bekend staat als de "goudkust" of "smaragdkust", wordt gevormd door Porto Cervo. Deze prachtige luxe badplaats ligt aan een grillige kust die wordt gekenmerkt door vele baaitjes en rotspartijen. Toen prins Aga Khan in de jaren '70 dit gebied ontdekte, besloot hij er een prachtig vakantieoord van te maken. Dit gebied is met name onder de jetset zeer geliefd. Naast Porto Cervo behoren ook Poltu Quatu, Porto Rotondo, Cala di Volpe en Liscia di Vacca tot de Smaragdkust. Porto Vecchio (Oude Haven) dateert uit de jaren 60 en ligt aan de zuidoostelijke zijde. De kleine haven is dé paradeplek voor tal van jachten. De nieuwe haven is uitgerust met de meest moderne en complete toeristische infrastructuur voor het internationale verkeer op zee. De werven en kades zijn privé-eigendom van Porto Cervo; vergoedingen voor o.a. docking en andere faciliteiten moeten daarom rechtstreeks worden betaald. Vanaf zee zijn zowel de haven als Capo Ferro, een 46 meter hoge kaap met vuurtoren, ten noorden van Porto Cervo, zichtbaar. Je kunt genieten van de lichtjes van de talrijke toeristische resorts die in het gebied aanwezig zijn. De prachtige witte zandstranden van Capriccioli en La Spiaggia del Principe zijn zeker een bezoek waard. Tip: bekijk alle andere bezienswaardigheden rondom Porto Cervo (Olbia).

Gennargentu | Het authentieke Sardinië

Dorgali, Oliena, Ollolai en Orgosolo zijn slechts een aantal plaatsnamen van traditionele bergdorpjes in het ruige Gennargentu gebergte. Dit spectaculaire natuurgebied in het binnenland is bij uitstek geschikt voor het maken van prachtige wandeltochten. In het bosrijke Oliena vind je de grootste waterbron van Sardinië: de bron van Su Gologone, een indrukwekkend waterkanaal dat langs enorme rotsformaties stroomt, met een gemiddelde productie van 300 liter per seconde. Het komt uit op het meer van Cedrino in Dorgali. Aansluitend bevindt zich de schitterende vallei Valle di Lanaitho. Dit mooie wandelgebied wordt gedomineerd door het enorme kalkstenen massief van de Corrasi. Vanaf april t/m oktober deel kun je ook deelnemen aan diverse mooie excursies, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan Tiscali, de grotten van Sa Ohe en het nuraghe dorp Sa Sedda e sos Carros. Een andere "must see" in het binnenland van Sardinië is Su Gorropu, een hele indrukwekkende kloof die je desgewenst ook onder begeleiding van een gids kunt bezoeken. Via het Gennargentu gebergte kom je aan in het oosten aan bij het levendige kustplaatsje Cala Gonone, iets ten zuiden van Orosei. Hiervandaan vertrekken meerdere excursies om de unieke oostkust te ontdekken. Dit schitterende en zeer afwisselende kustgebied is onder andere bekend vanwege de grotten van Bue Marino en de prachtige baai van Cala Luna, die je vanuit de jachthaven per boot kunt bereiken. Tip: bekijk alle interessante bezienswaardigheden in de provincie Nuoro.

Iglesiente | Onbekend Zuidwest-Sardinië

Een schitterend maar nog vrij onbekend gebied is het zuidwestelijke deel van Sardinië. Via een indrukwekkende kustroute kun je via Fluminimaggiore, bekend vanwege de grotten Su Mannau en de Tempel van Antas, naar Buggeru, Nebida en Masua rijden. De panoramische tocht leidt langs verlaten mijnbouwwerken, klippen en steile rotswanden die in zee verdwijnen. Bijzonder is het uitzicht op het 133 meter hoge witte kalksteeneilandje Pan di Zucchero, dat voor de kust ligt. Direct naast deze regio ligt de kleine provincie Medio Campidano. Neem hier zeker een kijkje bij de hoogste duinen van Europa in Piscinas. Deze duinen bereik je door vanuit Arbus de aanduidingen naar de oude mijnwerkerssamenleving Ingurtosu te volgen. Een ander spektakel hier is het Scivu strand. Tijdens een verblijf in het zuidwesten is het ook leuk om een oversteek te maken naar het uit trachiet opgebouwde eilandje Isola di San Pietro. De veerboot brengt je vanuit Portovesme of Calasetta (Sant'Antioco) in een klein half uurtje naar de overkant, naar het gezellige plaatsje Carloforte.
Het eilandje is door de jaren heen in vele handen geweest. Allereerst door de Feniciërs en door de Romeinen, totdat halverwege het jaar 1700 de Genuezen zich hier vestigden, die afkomstig waren uit Tabarka in Tunesië. De stichting van het plaatsje Carloforte ("Forte di Carlo", oftewel Fort van Carlo) was ter ere van koning Carlo Emanuele III di Savoia. Vandaag de dag tref je een gezellig plaatsje aan, met vele terrasjes en restaurantjes aan zee, waar de lokaal gevangen tonijn op artistieke manier in vele gerechten verwerkt wordt. Om deze reden staat Isola di San Pietro ook wel bekend als het tonijneiland. Tip: bekijk alle bezienswaardigheden in de regio Carbonia - Iglesias

Sinis | Paradijselijk schiereiland van Sardinië

Ten noordwesten van Oristano, aan de Golf van Oristano, bevindt zich het schiereiland van Sinis. Deze natuurlijke en ongerepte landtong is nog niet door het massatoerisme ontdekt. De omgeving is rijk aan zoutmeren, die erg geliefd zijn bij vele watervogels, waaronder flamingo’s. Aan de rand van het schiereiland Sinis ligt de badplaats San Giovanni di Sinis, ooit bekend vanwege de vissershuisjes die waren gemaakt van riet en hout. Er zijn er helaas nog maar een paar van bewaard gebleven. De grootste groep ligt ten oosten van de weg, niet ver van de archeologische vindplaats Tharros .
De kuststrook bestaat uit talrijke stranden die uitkijken op het voorliggende eilandje van Mal di Ventre. Een zeer speciaal strand is dat van Is Arutas. Dit paar kilometer lange strand heeft bijzonder eigenaardig zand: kleine, ronde korrels kwarts met kleuren variërend van roze tot lichtgroen naar zuiver wit. Dit strand, dat ook bekend staat als het rijstkorrelstrand, wordt ook wel het meest tropische strand van Sardinië genoemd. Tip: bekijk alle bezienswaardigheden in de regio Oristano.

Tombe dei Giganti | Mysterieus Sardinië

Op heel Sardinië zijn prehistorische overblijfselen te vinden. Naast nuraghen zijn er vele graftombes te bezichtigen. In iedere tombe was plaats voor meerdere graven - vandaar de naam "Tomba dei Giganti", oftewel Reuzengraven. Behalve als begraafplaats diende het terrein ook als tempelplaats waar offers gebracht werden. In Noord-Sardinië, op ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Arzachena, ligt vlak bij de Domus de Janas en nuraghe Albucciu, Coddu Vecchiu, één van de meest complete Reuzengraven. In dezelfde streek bevinden zich de Tomba dei Giganti di Li Lolghi en Necropoli di Li Muri. De necropolis van Li Muri wordt beschouwd als het mooiste voorbeeld in de Gallura. Voor een pittoreske dagtocht raden we je aan om Arzachena met een bezoek aan San Pantaleo te combineren. Spectaculaire rotsformaties domineren het plaatsje, dat is voorzien van een gezellige "piazza". Vandaag de dag wordt San Pantaleo nog steeds gekenmerkt door de zogenaamde "stazzi": traditionele landhuizen, gemaakt van granietblokken, die oorspronkelijk gebuikt werden door de lokale herders als tussenstop of schuilplaats.

Natuurlijke zwembaden | Verborgen parels van Sardinië

Droom jij er ook van om te zwemmen in het wild en een duik te nemen in een natuurbad in een wonderschoon landschap? Sardinia4all heeft voor jou een aantal zwemplekken in de vrije natuur alvast getest. Let wel: op Sardinië is het gedurende de zomer vaak maandenlang droog. De waterstand van de natuurbaden, riviertjes en watervallen kunnen dus per maand verschillen. Een prachtig zoutwaterbad vind je in het zuidwesten, op het schiereiland van Sant’Antioco: Is Praneddas, ook wel Arco dei Baci genaamd. Dit heel bijzondere bad ligt pal aan zee. De wandeling er naartoe, met ook wat geklauter via rotsen, is kort maar wel steil, dus trek een paar stevige wandelschoenen aan. In het noorden, in de heuvels van San Teodoro, bevindt zich het natuurlijke zwembad Rio Pitrisconi. Om deze parel te bereiken zul je onder begeleiding van gids heel wat moeten klauteren langs de gelijknamige rivierbedding. Een heel mooi uitje voor alle sportieve canyoning liefhebbers! Heel imposant is het natuurlijke zwembad Sa Stiddiosa, net buiten het kleine dorpje Seulo, in het binnenland van Sardinië. Je bereikt het zoetwaterbad via een avontuurlijk wandelpad dwars door het bos. De laatste 20 minuten van deze route zijn wat intenser, maar met een paar goede schoenen is ook deze tocht prima te doen. Beneden wacht je een waar wonder van de natuur!

Hulp gewenst bij het samenstellen van een unieke vakantie op Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen, ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all

Misschien vind je dit ook leuk:
Waarom op vakantie naar Sardinië?
De iconen van Sardinië
Een dagje weg op Sardinië met de kinderen
De mooiste stranden van Sardinië
Archeologische bezienswaardigheden op Sardinië
Slapen in een agriturismo op Sardinië
Wandelroute door de natuur

OK