Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Korte wandeltocht naar de kloof van Sa Brecca de is tapparas

Perdasdefogu ligt in de middle of nowhere tussen de heuvels en bergen van Sardinië, buiten de standaard reisroutes. Er kunnen een paar motorrijders langskomen die de grotendeels verkeersvrije wegen waarderen samen met de eenzame bochten in het zuiden van de Ogliastra. Het kleine natuurpark van de berggemeenschap, het "Parco Naturale Comunale Bruncu Santoru", dat een spectaculair geheim verbergt, is ook relatief onbekend. De 400 meter lange, meer dan 40 meter diepe kloof waar een wandelroute dwars doorheen leidt, wordt Sa Brecca de is tapparas genoemd.

Parco Naturale Comunale Bruncu Santoru

Het recreatiegebied Parco Naturale Comunale Bruncu Santoru is gemakkelijk te vinden en staat overal in de omgeving aangegeven. Een parkeerplaats met kinderspeeltuin, barbecue faciliteiten en lange banken onder dikke steeneiken getuigen van het feit dat hier regelmatig dorpsfeesten plaatsvinden. De speleologen van de Federazione Speleologica Sarda komen hier ook regelmatig om nog onbekende grotten van de kalksteenbodem van Perdasdefogu te verkennen.

De korte wandeling naar de attractie Perdasdefogu is eenvoudig. We volgen gewoon het verharde hoofdpad richting Sorgente Abbamessi, langs een fontein en door een dennenbos. Bij het hek van het natuurpark aan de linkerkant, op slechts een paar meter van de geasfalteerde weg, bevindt zich een stenen boshuisje. Links achter de "lodge" van de boswachter leidt een steil brandwerend pad naar beneden, naar een hek. Vergeet niet om het hek ook weer goed te sluiten want deze zorgt er voor dat de Sardijnse herten die hier leven in het natuurpark blijven en niet op de weg eindigen!

Je passeert een verlaten infopunt en een fontein en loopt een paar honderd meter door de steeneikenvegetatie die typerend is voor dit steenachtige gebied. Een verweerde wegwijzer leidt naar rechts naar een klein botanisch natuurpad dat direct eindigt bij de ingang van Sa Brecca de is tapparas.
Sa Brecca de is tapparas bei Perdasdefogu - Tiefe, erwanderbare Schlucht bei Perdasdefogu
Sa Brecca de is tapparas bei Perdasdefogu - Tiefe, erwanderbare Schlucht bei Perdasdefogu
Sa Brecca de is tapparas bei Perdasdefogu - Tiefe, erwanderbare Schlucht bei Perdasdefogu
Sa Brecca de is tapparas bei Perdasdefogu - Tiefe, erwanderbare Schlucht bei Perdasdefogu
Sa Brecca de is tapparas bei Perdasdefogu - Tiefe, erwanderbare Schlucht bei Perdasdefogu

Sa Brecca de is tapparas

De ingang van Sa Brecca de is tapparas is steil en glad - dus wees voorzichtig bij nat weer. Een steile metalen trap helpt om de afdaling de laatste meters gemakkelijker te maken. Wat voor ons ligt is werkelijk verbazingwekkend: een kloof van bijna vierhonderd meter lang, waar een heel smal wandelpad doorheen loopt. De steile wanden zijn tot wel 40 meter hoog, van waaruit maar weinig licht doordringt tot op de bodem van de kloof. Aangezien het zo nu en dan flink smal wordt, let op je hoofd en verlies kinderen niet uit het oog. Het dragen van een helm kan geen kwaad door de lage en soms wat overhangende rotswanden - op sommige plekken is de spleet maar een halve meter breed.
Jaar in, jaar uit is de temperatuur hier 15 tot 16 graden - in de winter, wanneer het sneeuwt op het plateau en de temperaturen vaak rond het vriespunt schommelen, is het hier aangenaam warm, in de zomer zorgt de smalle kloof voor echte verkoeling.

... en terug naar het licht

Na tien minuten klimmen en klauteren via metalen trappen, steile stukken op en af ​​vastgemaakt met touwen en onder en onder laaghangende rotswanden door, keer je na ongeveer 400 meter terug in het licht. Bij de uitgang is links nog een uitzichtpunt, rechts leidt een smal pad door het dikke mediterrane struikgewas naar de ingang.

Uitzicht over het dal

Na deze korte maar verfrisse excursie naar de diepten van de berg, is een korte omweg naar een spectaculair uitzichtpunt leuk om mee te pakken. Terug op het hoofdpad leidt de route bergafwaarts naar de "Punto Panoramico" waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over het diepe dal van de Rio Su Luda en de steile rotswanden van Frumini 'e susu en Frumini 'e ossu. Er tussen in uitgestrekte graanvelden en olijfboomgaarden. Het is ook de moeite waard om naar rechts te kijken: Vanaf het Bruncu Santoru-massief zijn gedurende miljoenen jaren enorme Prophyr-rotsen naar de vallei afgebrokkeld.

Cascata di Porfido

Cascata di Porfido - Dat klinkt machtig als een waterval, maar het betekent een enorm puinveld van propyrrotsen en stenen die langs de steile helling van het Bruncu Santoru-massief naar beneden "stromen". De afdaling daar is steil en na verschillende haarspeldbochten ben je in tien minuten in het dal. Hier is met liefde een oude hut van houtskool herbouwd. Decennia lang werd in dit bos de steeneiken tot houtskool verwerkt en gebruikt om kalk in te winnen. Zo snel als de afdaling is, zo inspannend is de route terug naar boven! Daarom raden we dit schaduwrijke, maar steile pad alleen aan als de temperatuur dit toe laat.

De weg terug is heel gemakkelijk. Als je na het verlaten infopunt gewoon rechtdoor gaat in plaats van het brandwerende wandelpad volgen, ben je binnen enkele minuten weer terug op de parkeerplaats.
bianca

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Bianca
Sardinia4all

Wandern und Erleben auf Sardinien  Sa Brecca de is tapparas bei Perdasdefogu - Tiefe, erwanderbare Schlucht

Wandeling door de Sa Brecca-kloof bij Perdasdefogu

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!