Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Watervallen op Sardinië

Sardinië, een eiland van ongekende natuurlijke schoonheid, biedt een landschap dat zo ruig en ongerept is dat het de bezoeker terugvoert naar een wereld waar de natuur nog heerst. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan bij het aanschouwen van de majestueuze watervallen die van de steile kliffen storten, een werkelijk spektakel.

Deze watervallen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een symbool van de kracht en de eeuwige vernieuwing van de natuur. Ze vormen een natuurlijke oase waar je de dagelijkse beslommeringen even kunt vergeten en je kunt onderdompelen in de serene atmosfeer die deze plekken uitstralen. Wil jij graag een waterval op Sardinië bezoeken houdt er rekening mee dat de watervallen in de winter en in het voorjaar - na regenval - het allermooist en meest indrukwekkend zijn.

Hier zijn een paar opmerkelijke watervallen in Sardinië die je kunt bezoeken:
Sadali

Cascata Sadali

Deze bescheiden waterval, genaamd Cascata di San Valentino, bevindt zich in het schilderachtige dorpje Sadali in de regio Nuoro en is eenvoudig bereikbaar voor bezoekers. Het vormt een betoverende plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken wanneer je in de regio bent. Gelegen in het hart van het historische centrum van het dorp, mag de waterval dan misschien niet de meest indrukwekkende van Sardinië zijn, het biedt toch een aangename aanblik te midden van een prachtige groene setting.

Cascata Sa Spendula

Nabij het stadje Villacidro vind je de waterval Sa Spendula die, vooral na een periode van regen, een schitterend tafereel biedt. Het water valt in diverse stromen langs de rotswanden naar beneden, wat resulteert in een fascinerend schouwspel dat al je zintuigen opwekt. In het naseizoen worden ook uitdagende canyoning-tochten georganiseerd.

Cascata Riu Alinu

Verscholen in de weelderige jungle van Is Cannoneris, in het zuidwesten van Sardinië, ligt de betoverende Cascata Riu Alinu. Deze waterval, genesteld in de bergen van Pula, blijft een goed bewaard geheim, wellicht door de inspanning die nodig is om haar te bereiken. Maar voor degenen die de reis wagen, onthult zich een schat: een verborgen juweel dat de avontuurlijke ziel en natuurliefhebber beloont met een onvergetelijke wilderniservaring.

Cascata Riu Alinu is een oase van rust voor wandelaars die verlangen naar stilte en de pracht willen aanschouwen van een ongerepte waterval die, hoewel minder bekend, niet onderdoet voor haar bekendere tegenhangers. Het is een plek waar de schoonheid van Sardinië zich in volle glorie openbaart, een uitnodiging voor een ontdekkingstocht die even indrukwekkend als onvergetelijk is.
Waterval Sa Stiddiosa (Shutterstock)

Cascata Sa Stiddiosa

Ontdek schoonheid van een verborgen waterval, een natuurlijk juweel dat zich onderscheidt door het kristalheldere zwembad dat zich eronder vormt. Dit natuurlijke bassin nodigt uit tot een verkwikkende duik, waarbij je je kunt onderdompelen in het zuivere water, omgeven door een adembenemend landschap. De waterval zelf is een schouwspel van dansende waterstralen die van de rotsen naar beneden storten, een symfonie van geluiden die de stilte van de natuur doorbreken. Het is een plek waar je de alledaagse zorgen achter je kunt laten en je kunt overgeven aan de rustgevende kracht van het water.
De omgeving rondom de waterval is al even betoverend, met weelderige vegetatie die een groene oase vormt. Het licht van de zon schijnt door de bladeren heen en reflecteert op het wateroppervlak, waardoor een spel van licht en schaduw ontstaat dat iedere reiziger zal fascineren.
Een bezoek aan deze waterval is meer dan alleen een kans om te zwemmen in het natuurlijke zwembad; het is een ervaring die al je zintuigen prikkelt. Het is een kans om een schitterende wandeling te maken door de natuur, te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de pure schoonheid.
Lequarcia Waterval

Cascate di Lequarci

De Cascate di Lequarci vormen een adembenemend schouwspel van natuurlijke pracht, gelegen op het snijpunt van de Ogliastra- en Nuoro-regio's, in het hart van Sardinië. Deze majestueuze watervallen staan bekend als de meest indrukwekkende op het eiland, een titel die ze met recht verdienen.

In de nabijheid van het pittoreske Santa Barbara, binnen de grenzen van de gemeente Ulassai, onthult de rivier Rio Lequarci haar ware kracht. Het water, dat zijn oorsprong vindt op het Baulassa-plateau en in Martalaussai, stort zich in meerdere stromen vanaf een kalkstenen klif naar beneden, creërend een natuurlijk amfitheater. Hier maakt het een spectaculaire val van ongeveer 50 meter hoog en strekt zich uit over een breedte van zo'n 70 meter. Na deze indrukwekkende afdaling vervolgt het water zijn weg nog eens 75 meter omlaag, alvorens het tot rust komt in schilderachtige kleine meren.

De ware schoonheid van de Cascate di Lequarci komt vooral tot uiting na perioden van hevige regenval, wanneer de waterval transformeert in een overweldigende kracht van de natuur. Gedurende de warmere maanden kan de hoeveelheid water in de waterval verminderen, maar zelfs dan blijft het een betoverende aanblik die de essentie van Sardinië's natuurlijke erfgoed belichaamt.
Canyoning Rio Pitrisconi (Escursi)

Cascate del Rio Pitrisconi

De Cascate del Rio Pitrisconi vormen een reeks schitterende watervallen in het noordoostelijke deel van Sardinië, dichtbij het charmante San Teodoro. Deze natuurlijke bezienswaardigheid is een waar paradijs voor avonturiers die houden van trekking en canyoning. Je vindt er een diversiteit aan fascinerende landschappen, van ruwe granieten ravijnen tot vredige natuurlijke poelen en met een beetje geluk kun je zelfs zeldzame diersoorten spotten.

Het gebied rondom de Cascate del Rio Pitrisconi staat bekend om zijn uitdagende wandelroutes die avonturiers langs de rivier voeren, waarbij ze getrakteerd worden op magnifieke uitzichten op de watervallen en de omliggende natuurpracht. De wandeltochten kennen verschillende moeilijkheidsgraden, maar de meest geliefde route is de 'Anello delle Piscine e delle Cascate di Pitrisconi', een pad van ongeveer 5,2 kilometer lang met een hoogteverschil van 550 meter. Dit pad wordt aanbevolen voor ervaren wandelaars (EE) en biedt een unieke gelegenheid om enkele van de meest ongerepte en prachtige delen van Monte Nieddu te verkennen.

Bezoekers kunnen genieten van de rust tijdens een wandeling, omgeven door eeuwenoude planten en indrukwekkende granieten kloven. De natuurlijke zwembaden die langs de route liggen, zijn perfect voor een verfrissende duik na een lange wandeling. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, met geschikte wandelschoenen, voldoende water en een snack voor onderweg.

Voor degenen die op zoek zijn naar een avontuurlijke en verkwikkende ervaring in de natuur, bieden de Cascate del Rio Pitrisconi een onvergetelijke bestemming die de schoonheid van Sardinië's wilde landschappen benadrukt. Het is een plek waar de tijd lijkt stil te staan en waar de natuurlijke wereld nog steeds heerst. Een bezoek aan deze watervallen is een must voor iedereen die het eiland bezoekt en de wonderen van de natuur op prijs stelt.
Waterval Sos Molinos (Shutterstock)

Cascata di Sos Molinos

De Cascata di Sos Molinos, ook wel bekend als S'Istrampu de Sos Molinos, is een schilderachtige waterval die zich in de Montiferru-regio van Sardinië bevindt. Deze natuurlijke pracht is gelegen langs de SP 15, op de grens van Santu Lussurgiu en Bonarcado.

Als een integraal onderdeel van een betoverend landschap, omringd door bossen, oude stenen molens en droogstenen muren, wordt de waterval zorgvuldig beschermd door moeder natuur. Het water van de Rio Sos Molinos, vernoemd naar de historische watermolens langs zijn oevers, stort zich in een reeks van vijf cascades, in totaal 30 meter omlaag, door een pittoreske kloof die omhuld wordt door een dicht eikenbos en een diversiteit aan flora.

De vallei waar de Cascata di Sos Molinos ligt, is aangewezen als een beschermde zone, mede dankzij de weelderige laurierstruiken die er groeien. Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan de verscheidenheid van bloemen rond het kleine meer aan de voet van de waterval, waaronder cyclamen, madeliefjes en orchideeën, die een kleurrijk tintje geven aan dit magische waterlandschap.

Om deze charmante waterval te bereiken, parkeert men de auto op een nabijgelegen parkeerplaats en daalt men af via een pad dat soms steil kan zijn. Het dragen van stevige wandelschoenen wordt daarom aangeraden. De Cascata di Sos Molinos is een ideale plek om te bezoeken tijdens de zomermaanden, waar je kunt ontsnappen aan de hitte en kunt genieten van de schaduw van de grote eiken en het verfrissende water.
Waterval Piscina Irgas

Cascata di Piscina Irgas

De Cascata di Piscina Irgas is eveneens gelegen in de gemeente Villacidro, in het zuidwesten van Sardinië. Een schitterende waterval die bekend staat om haar indrukwekkende val van ongeveer 45 meter hoog. De waterval wordt omringd door majestueuze bergen die tot wel 700 meter de hemel in reiken.

Het water dat de Cascata di Piscina Irgas voedt, is afkomstig van de Rio d'Oridda, die door het ruige Linas-gebied kronkelt. Langs de route naar de waterval openbaren zich prachtige uitzichten.
De flora in de omgeving van de waterval is een weerspiegeling van de typisch mediterrane vegetatie, met steeneiken, aardbeibomen, heide, jeneverbessen en kurkeiken. Deze rijke biodiversiteit biedt ook een thuis aan diverse diersoorten, waaronder herten, wilde zwijnen en, in de meer afgelegen en hogere gebieden, moeflons.

Voor de avontuurlijke bezoeker is het aan te raden het wandelpad van de Italiaanse Alpenclub (CAI), nummer 113, te volgen. Dit pad start bij de Monti Mannu en slingert zich door een dicht eikenbos, kruist de Rio Cannisoni en leidt na ongeveer twee uur wandelen naar de waterval. Het pad kent voortdurende hoogteverschillen en smalle passages, omgeven door weelderige vegetatie.

In de winter, na perioden van zware regenval, transformeert de Cascata di Piscina Irgas in een nog spectaculairder schouwspel, waarbij het water talloze natuurlijke baden creëert. Vanaf Punta Piscina Irgas zijn ook andere prominente punten in de omgeving zichtbaar, zoals Punta Màgusu en in de verte de Monte Linas, de hoogste berg van het Campidano.

De Cascata di Piscina Irgas is een ware trekpleister voor natuurliefhebbers en wandelaars die het eiland Sardinië bezoeken. Het biedt een unieke gelegenheid om de ongerepte natuurlijke schoonheid van het eiland te ontdekken. Een plek waar de kracht en pracht van de natuur tot leven komen en waar bezoekers kunnen genieten van de rust en stilte die deze bijzondere omgeving te bieden heeft.
Waterval Capo Nieddu

Cascata Capo Nieddu

De Cascata Capo Nieddu, ook bekend als S'Istrampu de Capu Nieddu, is een uniek natuurlijk spektakel op Sardinië en vrij zeldzaam in de rest van de wereld. Het is de enige waterval op het eiland die direct in zee stort, wat resulteert in een adembenemende val van 40 meter. De waterval bevindt zich in de buurt van de kliffen van het gebied Cuglieri, die een landschap bieden dat doet denken aan Ierland met steile voorgebergten.

Om de Cascata Capo Nieddu te bereiken, begin je vanuit Oristano en neem je de SS292 noordwaarts, langs S'Archittu en Santa Caterina di Pittinuri. Ongeveer 2 km na het dorp sla je linksaf en volg je de borden naar het Resort Capo Nieddu. Je parkeert de auto ongeveer 200 meter voor het resort en vanaf daar vind je een pad dat naar de waterval leidt.

De beste tijden om Cascata Capo Nieddu te bezoeken zijn vroeg in de lente en in de winter, vooral na aanzienlijke regenval, omdat de waterstroom dan het meest spectaculair zal zijn wanneer deze zich vermengt met het schuim van de golven die tegen de kliffen slaan. Het pad naar de waterval is eenvoudig, maar het is raadzaam om wandelschoenen te dragen. Het meest magische moment om de waterval te zien is bij zonsondergang, wanneer het gouden licht alles omhult en de scène een nog magischer uiterlijk geeft.
Foto Marieke

Hulp gewenst bij het samenstellen van een mooie rondreis langs de mooiste watervallen van Sardinië? Vertel mij over je vakantiewensen; ik geef je graag persoonlijk advies.

Marieke
Sardinia4all
Waterval Lequerci (Shutterstock)

Watervallen op Sardinië

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!