Vragen? Stel ze aan Marieke! +31(0)71 3020 171 of
Beleef uniek Sardinië

Punta Su Mutrucone - Beklim de top van Monte Albo

Monte Albo - dit is de eenzame witte bergreus uit Siniscola, die zich uitstrekt van de kust landinwaarts met zijn enorme kalkstenen bergkam.Motorrijders waarderen de verlaten bochten op de noordwestelijke wand van het kalksteenmassief en wandelaars kunnen de eenzame wandelpaden met een prachtig uitzicht op het noordoosten van Sardinië waarderen.

Begin bij het Guzzurra informatie centrum

Het startpunt voor deze korte wandeling op Monte Albo is de https://goo.gl/maps/b9JdwmREu17KWzZFA. Van mei tot half september kun je snacks en smakelijke aperitivo's verkrijgen bij de Locanda. Fijn als je vermoeid bent na het wandelen of fietsen of je gebruikt het als tussenstop.
Het betreft een korte middelzware wandeling van ongeveer 2 uur. Grote delen wandel je zonder schaduw, heen en terug en er is voldoende markering.

Prachtig uitzicht op de zuidelijke Gallura en het achterland van de Baronia

Slechts een paar meter van Guzzurra is er een afdaling. Het pad is rood-wit-rood gemarkeerd met het nummer 104 en leidt eerst langs een uitkijkpunt van de boswachter, die toezicht houdt op een enorm gebied in de zomermaanden ter preventie voor eventuele bosbranden. Het uitzicht strekt zich uit van de heuvels van Lula en Bitti tot ver over Buddusò, de bossen van Onanì en de eenzame bergen van Ala 'dei Sardi tot de bergen van Monte Nieddu. In de verte zie je de kust van San Teodoro en het eiland Tavolara aan de horizon.

Bergopwaarts door aardbeibossen

Met dit panorama in je rug ga je bergopwaarts en meteen links bij de eerste splitsing (bewegwijzerde Area Picnic / Su Mutrucone 104). Het pad leidt door hoge aardbeibomen en langs dichte bramenstruiken langs de weg. Hoog boven ons zien we de toppen van de bergkam van Monte Albo, het pad verder bergop is duidelijk en niet te missen. Via een stalen ladder kom je bij een hek. Het pad leidt aanvankelijk naar links, met uitzicht op een enorme rotsnaald.

... vervolgens zigzaggend en steil omhoog

Dan begint het enige inspannende deel van deze wandeling: een knoestige, oude steeneik markeert de weg omhoog. De klim leidt steil de berg op in een oude aardverschuiving in ruw gemetselde, strakke bochten. Na vijf minuten zware beklimming wordt u beloond met een verrassing.

Het plateau bij Mutrucone

Voor ons ligt een breed plateau dat totaal anders is dan de rest van het landschap. In het zuiden loopt de bergkam van Monte Albo, die zojuist is beklommen, langzaam af naar een vlakte waar, afhankelijk van het seizoen, geurende lelies of veel gele heiligbloemen en distels bloeien. In de herfst daarentegen is de vlakte bezaaid met gedroogde struiken en bosjes, waaruit een paar heide en taxusbomen uitsteken. In de zomer is hier nauwelijks water en de kleine waterplas van Pozzo Mutucrone is tot laat in de herfst opgedroogd.

Op naar mooie uitzichten

Op de hoogvlakte kun je op ruim 1000 meter boven zeeniveau, na ongeveer 45 minuten klimmen, even uitrusten op een van de picknickplaatsen voordat de tour verder gaat. Eerst leidt een onverharde weg over het plateau naar de tegenoverliggende rand, tot aan het bord S'Ena e M. Jana. Hier heb je voor het eerst uitzicht op de oostkant van Monte Albo. Beneden ons ligt de brede, diepe uitgesneden vallei van de rivieren Rio Lussurgiu en Rio Siniscola, waar de SS 131 DCN (Nuoro-Olbia) snelweg doorheen loopt. De bergen van Monti Remule liggen aan de andere kant van de vallei.

De top van de Monte Albo - Punta Su Mutrucone

We gaan schuin naar rechts tot het hoogtepunt van onze wandeling: de Punta di Mutrucone, een van de hoogste toppen van de ongeveer 20 km lange bergketen van Monte Albo. Hier is het uitzicht bijna onbeperkt. Op meer dan duizend meter boven de zee is er een overweldigend panoramisch uitzicht. Het strekt zich uit van de duinen van Capo Comino over de vallei van Siniscola tot de Barbagia , in het westelijke uitlopers van Monte Albo, ten noorden van Ala 'dei Sardi en de ruggen van het eiland Tavolara op de achtergrond.

... maar op een gegeven moment zul je weer terug moeten

Vanaf hier zijn er twee afdalingsopties mogelijk. de eerste is ongeplaveid pad voor de eerste paar meter. Daarna gaat het een paar meter terug op weg naar de top van de berg en vervolgens naar beneden over een eenvoudige afdaling de berghelling af naar een pad dat door een boomheide gemarkeerd met 104B leidt. Wandelaars met minder behoefte aan avontuur nemen gewoon het uitgangspad terug naar Cantoniera Guzzurra.
Timo

Plan je wandelvakantie op Sardinië met Sardinia4all!

Wat is de beste accommodatie, waar ligt het mooiste strand, wat is de beste reisbestemming op het eiland voor een actieve vakantie? Vraag het ons - wij weten precies waar je moet zijn op Sardinië!

Timo
Sardinia4all

Punta Su Mutrucone - Het dak van Monte Albo

Wij maken jouw vakantie op Sardinië graag op maat!